söndag 4 augusti 2013

AMH

Kvinnor kan ha nekats hjälp

Skåne.
I flera år kan fertilitetstester ha gett felaktiga svar.
Föreningen Barnlängtan hoppas att kvinnor får lämna nya prover, om de riskerar att nekas
behandling på grund av testresultaten.
Hormonet AMH visar hur många ägg kvinnor har kvar i sina äggstockar. Men blodproven som mäter AMH har i många fall varit felaktiga, berättade Sydsvenskan tidigare i dag. Det drabbar kvinnor som söker hjälp för att bli gravida.
Enligt Anders Isaksson, överläkare på Labmedicin Skåne, kan testerna ha gett osäkra svar ända sedan laboratoriet började analysera dem sommaren 2010.
- Risken finns, för vi har använt samma metod hela tiden. Det är extremt ovanligt att sådana här systemfel inträffar, säger han.
Alla nytagna skånska AMH-prover ska nu analyseras med både den gamla metoden och en modifierad variant för att laboratoriet ska veta hur stora avvikelserna är.
Eftersom hormontestet har gett osäkra resultat på alla laboratorier i Sverige hoppas patientföreningen Barnlängtan att kvinnor får chans att lämna nya prover.
- Det är mycket fokus på kvinnans ägg och ålder vid fertilitetsbehandlingar. Vi tror att en del kvinnor har nekats hjälp på grund av låga AMH-värden. De borde få göra om testerna så att allt blir korrekt, säger ordförande Cornelia Armano, bosatt i Lomma.
En ofrivilligt barnlös kvinna i 30-årsåldern, som vill vara anonym, säger till Sydsvenskan att många läkare lägger "jättejättestor vikt" vid AMH-resultaten.
- Jag har lågt AMH, men är ung, har normala äggstockar och alla andra värden är fina. När jag hörde av mig till privata kliniker kände jag mig inte välkommen. En del har strikta gränser för AMH-värdet och det känns hemskt, säger hon.
Ett generellt problem med hormonprovet är att det mäter hur många ägg som finns hos kvinnan, men inte vilken kvalitet de har.
- Vi arbetar i den biologiska branschen och då betyder provsvaren aldrig svart eller vitt. Graviditetschanserna kan variera av många skäl. Jag har ringt upp dem som har fått låga AMH-resultat och gett den informationen personligen, säger Britt Friberg, överläkare i gynekologi.
Hon är ansvarig för den populära fertilitetsrådgivning som öppnade i Malmö i höstas. Där kan kvinnor och par få en första bedömning om sina chanser att bli föräldrar.
På RMC, reproduktionsmedicinskt centrum, på Skånes universitetssjukhus har provet använts i enstaka fall, men inte rutinmässigt i utredningarna om barnlöshet.
Ingen patient har nekats hjälp på grund av ett lågt AMH-värde, lovar gynekologen Margareta Kitlinski som är chef för fertilitetsbehandlingarna:
- Med facit i hand var det väldigt lägligt att vi väntade med att införa provet som rutin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.