Vi har snart fått ihop alla våra underlag som ska gå iväg för validering innan de ska skickas till Litauen för översättning och handläggning.
Kvar har vi ett läkarintyg, som inte får vara äldre än tre månader då det sänds till utlandet och kostar 1000 kr per person. Undersökningen skiljer sig inte från en vanlig läkarundersökning och proverna är de samma men trots det gäller inte högkostnadsskyddet och kostar mer än tre gånger så mycket.
Det här intyget måste förnyas vid minst tre tillfällen.
Vi har även kvar ett psykologutlåtande som ska styrka vad soc och vår medgivandeutredning redan fastställt, nämligen att vi är lämpliga som adoptivföräldrar.
Det är här jag reagerar som starkast.
Inte mot intyget i sig utan mot kostnaden som Sveriges psykologer tycker sig ha rätt att ta ut för en ren formalitet.
Vi har varit i kontakt med en mängd olika psykologer och kostnaden varierar på mellan 2-10 000 kr per person och då är det bara för att skriva själva intyget, sedan tillkommer ca 2-4 besök som de vill ha 750-1000 kr för, per person och gång.
Som blivande adoptivförälder har man redan blivit granskad in och ut, upp och ner otaliga gånger att dessutom bli, vad jag anser, utnyttjad av Sveriges läkarkår och psykologer, det tycker jag är tragiskt och för mina tankar till de korrumperade öststatsländerna!
Jag förstår och vet så väl vad ni går igenom! Eller tja nästan iaf, vi har ännu inte kommit så långt att vi sak skicka våra papper men jag har förstått ungefär hur det är. Det känns ju som att man ska göra om allt som man redan har gjort. Och jag kan bara hålla med om att det e väldigt oschysst av läkare och psykologer att ta ut mer av oss än av andra.
SvaraRaderaVi valde en läkare som tog ut normaltaxa, jag kollade runt och nöjde mig inte förrän jag hittade en som inte gjorde någon skillnad bara för att man sa att man skulle adoptera.
Vad gäller psykolog är det inget vi har stött på, men kanske kommer vi göra det. Som du kanske har sett på Barnlängtans Facebook sida så länkade och skrev vi i fredags om ett pressmeddelande från Psykologförbundet om att de nu har ett avsnitt på sin site Psykologiguiden.se om att adoptera. Jättebra tycker vi!
Vi har skrivit till dem och ställt frågan om en egen sektion för ofrivilligt barnlösa då vi tycker att det psykologiska stödet är jätteviktigt och att patienterna bör få det i vården.
Vi frågade också om de kan tipsa om terapeuter, kuratorer och psykologer som är väl insatta i problematiken för att förstå ofrivilligt barnlösa som vi kan tipsa om på vår hemsida. När/om jag får kontakt med dem kan jag ju även fråga om de kan ta upp det här i sin organisation att det fungerar så här men att vi tycker det är fel. Kanske kan vi få till ett samarbete? Om de inte vill göra det generellt så att de ger alla som ska adoptera som behöver det här för att skicka sina papper ett normalt standard pris så kanske vi iaf kan få till en rabatt för Barnlängtans medlemmar :)
Om du vill så får du jättegärna hjälpa oss med det här! Säg bara till isf :)
Vi fick äntligen tag i en psykolog som "bara" tog 2500 kr. Det finns de som är specialiserade på just adoptionsintyg, bl.a. Adoptiva, de tar 10 000 kr för samma intyg.
SvaraRaderaSom adoptivföräldrar jobbar man även mot klockan eftersom ett medgivande bara är giltigt i två år och efter det får man söka på nytt, att dessutom ha läkare och psykologer som sätter käppar i hjulet blir bara osmakligt. Vi lyfte frågan för vår utredare som inte visste att det var så här. Hon lovade att informera MIA så kanske vi kan få till en förändring med gemensamma krafter så framtida adoptivföräldrar slipper det här.