onsdag 26 februari 2014

Flour och fertilitet

Artikel från Tandvårdsskadeförbundet:


Tandvården anser att fluor motverkar karies och använder ämnet i fluorlacker, i tandkrämer, tandlagningsmaterial, till fluorsköljningar. Exponeringen från alla olika källor ger ett svårkontrollerat intag där det finns risk för biverkningar.

Tandvården uppmärksammar uppträdande av vita fläckar där fluorinlagringen blivit för hög och gjort emaljen skör. Dessvärre är man mindre intresserad av, och avvisar genomgående, rapporter om biverkningar på andra ställen i kroppen som risk för benskörhet och cancer.

En studie publicerad i Food and Chemical Toxicology analyserade hormonstörande effekter och nedsatt fertilitet hos råttor som exponerats för fluor. Författarna anger att manlig fertilitet är nedsatt i områden i världen där fluoros är frekvent, och undersöker nu effekterna på en rad kvinnliga könshormoner och receptorer: östrogen (E) och progesteron (P), östrogen- och progesteron-receptor proteiner (Er-alpha och PgR), follikel-stimulerande hormon receptor (FSHR) och luteiniserande hormon receptor (LHR).

Djuren exponerades för natriumfluorid (NaF) i koncentrationerna 100 och 200 mg/l i dricksvattnet, mycket högre än vad vi normalt utsätts för, men endast under 12 veckor, till skillnad från livslång exponering för lägre halter för människor under hela livet med periodvisa mycket högre exponeringar. Djuren hade, vid försökets slut, ungefär 10 gånger högre fluornivåer än kontrollerna.

Natriumfluorid orsakade signifikanta sänkningar av östrogen och progesteron och i follikel-stimulerande receptorn och ökade aktiviteten i de övriga receptorerna. 100 mg/l NaF hade större effekter än 200 mg/l. Författarna anser att de observerade effekterna är viktiga faktorer vid reducerad fertilitet som observerats vid fluorid-exponering. Man påpekar också att liknande effekter har observerats vid exponeringar för tungmetaller, ftalater, och bisfenol A. Till skillnad mot försöksdjuren är vi exponerade för alla dessa ämnen samtidigt i varierande grad.

Inom Tandvårdsskadeförbundet har vi mycket erfarenheter av att kvicksilverexponerade personer, speciellt tandsköterskor, har fått menstruationsstörningar, missfall, har haft svårt att bli gravida och många har fått livmodern bortopererad. Samma effekter hos tandsköterskor har uppmärksammats i Norge och i Nya Zealand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.