tisdag 31 december 2013

Gott nytt år!

Vi i Föreningen Barnlängtan vill önska er alla ett Gott Nytt År!



fredag 27 december 2013

Donatorbarn

Artikel ifrån Sundsvalls Tidning

Fotograf: Mårten Englin

"Hon är pusselbiten som har saknats"

Man skulle kunna säga att storken kom med Freya.
Hon är ett donatorbarn och blev till med hjälp av insemination på Storkkliniken i Köpenhamn.
– Hon är det mest fantastiska som hänt mig, säger Lise-Lott Andersson.

Freya kommer krypande på golvet när vi stiger innanför dörren. Hon söker direkt kontakt. Och det brukar hon göra, berättar mamma Lise-Lott.
– Hon är väldigt social, lättsam och glad i alla människor. Hon söker mycket kontakt med andra.
Att bli mamma var en stor omställning för Lise-Lott. Nu kan hon inte tänka sig ett liv utan Freya.
Innan Freya föddes hade hon tagit hand om andras barn och även arbetat på dagis.
– Jag var trygg i mig själv när jag blev mamma.
Men vägen dit var däremot inte enkel.
– Jag hade i många år drömt om att bli mamma men träffade aldrig den rätta mannen som ville ha barn.
Lise-Lott valde att ta kontakt med Storkkliniken i Köpenhamn. 2009 gjorde hon två försök att bli med barn. I november 2011 gjordes nya försök. På femte försöket, den 1–2 april 2012, blev Lise-Lott gravid med Freya.
– Hon är ett litet aprilskämt, säger Lise-Lott humoristiskt.
Hon ångrar inte en sekund att hon tog beslutet att bli gravid.
– Det är det bästa beslutet jag har tagit. Jag är så enormt stolt och glad.
Lise-Lott valde en så kallad öppen donator. Det innebär att Freya, när hon är 18 år gammal, kan få reda på vem hennes donator är.
– Jag ville att Freya själv skulle få fatta det beslutet.
Det Lise-Lott vet om donatorn är dennes ögonfärg, hårfärg, längd och vikt. Och hon vet att det är en man från Skandinavien och att han är ung.
Skulle du vilja veta vem det är?
– Jag är otroligt nyfiken på vem det är, säger Lise-Lott som kommer att stötta Freya till hundra procent om hon en dag bestämmer sig för att ta reda på vem donatorn är.
– Jag är otroligt tacksam för den mannen. Resultatet blev otroligt fint, säger Lise-Lott och får tårar i ögonen av tacksamhet.
Freya är fortfarande på bra humör, precis som hon brukar vara. Hennes dagar är fyllda av spännande aktiviteter. På måndagar och fredagar besöker hon kyrkis, på onsdagar är det babysång och en dag i veckan hälsar hon på hos gammelmormor. Däremellan träffar hon kompisar och hon har dessutom hunnit med några besök på Drakborgen. Och så träffar hon på mormor, morbror och sina kusiner.
Lise-Lott försöker se till att Freya får träffa manliga förebilder. Morbror Kent är en av dem.
Lise-Lott har hela tiden varit öppen med att Freya är ett donatorbarn och hon har enbart mött positiva reaktioner. När hon inte har en pappa i sitt eget hem får hon ge morbror Kent ett paket i stället när det är fars dag.
– Det är nog värre att ha en pappa som inte bryr sig än att inte ha en pappa alls, säger Lise-Lott som en dag hoppas hitta en man som kan ta på sig papparollen för Freya.
Freya skiner som en solstråle hemma i Smedsböle. Att hon sprider lycka går inte att missa.
– Hon är pusselbiten som har saknats i mitt liv i alla år, säger Lise-Lott.

söndag 22 december 2013

God Jul!

Julen kanske är ännu ett avbrott i den behandling ni går igenom just nu. Det kan också vara så att ni har väntat länge på att få komma igång men julen ligger som en kloss i vägen.
Klinikerna slår igen sin verksamhet och förväntningar från släkt och vänner runt omkring stiger samtidigt som det fjärde ljuset tänds i ljusstaken.
Julen ska vara glädjens tid där vi ska kunna njuta av gemenskap. 
När varje dag fylls av en tomhet så kan julen istället bli en påminnelse om det som fattas.
Några av er kommer kanske att få fira julen tillsammans med någon som delar med sig av sitt stora besked om tillökning till släktens glädje. Någon annan kanske väljer att fira julen ensam för att slippa ta del av gemenskap som just nu bara känns jobbig.

Det finns även några där ute som får fira julen med en liten hemlighet som gör att ni får den bästa julen på väldigt länge!
Oavsett hur ni väljer att fira er jul så vill jag att ni kommer ihåg att ni aldrig är ensamma. Gemenskapen finns fast den kanske inte alltid syns.
Jag tänder det fjärde ljuset i min adventsljusstake för alla som har gått igenom eller går igenom Ofrivillig barnlöshet!


GOD JUL 
önskar vi i föreningen Barnlängtan.

//Camilla

onsdag 11 december 2013

RFSU

Nu är vi medlemmar i RFSU!
Förbundet har godkänt oss som medlemsorganisation vilket också betyder att vi har ett mandat på kongressen 2015.
Vi hoppas på många spännande tillfällen att samarbeta med RFSU gällande fertilitetsfrågor framöver.

måndag 9 december 2013

Nya hemsidan!

Nu är vår nya fina hemsida uppe.
Besök den gärna och hojta till om ni har några åsikter eller funderingar kring något.
Klicka här för att komma rätt!




Mirakelbebis


söndag 8 december 2013

Celine Dion

Visst ni att sångerskan Celine Dion har fått sina 3 barn med hjälp av IVF.
7 gånger har hon genomgått IVF och har efter det sonen Rene-Charles 12 år och tvillingarna Nelson och Eddy som är 3 år.

Hon gjorde sin första IVF då hon var 33 år gammal och lyckades då på första försöket. Det var när hon skulle bli gravid för andra gången som resultatet lät dröja. 6 försök tog det alltså innan hon blev gravid med sina tvillingpojkar.

Hon säger själv att “I thought as long as my health permitted me and unless my doctor thought physically I couldn’t do it, then I would go on with the IVF until someone told me to stop.
With any pregnancy, whether it’s through IVF or not, you feel a danger. You have to remain positive and try to relax as much as possible.I always say my children’s first country is inside of me, so I try to make it a good one and be healthy."

Nu är Celine Dion 45 år och funderar på att ge sig in i IVF-världen ännu en gång.


Källa: Mirror


fredag 6 december 2013

Treföräldra-IVF

Treföräldra-IVF inget för Sverige


Att byta ut cellens mitokondrier för att komma tillrätta med ärftliga sjukdomar är inget Sverige bör ägna sig åt.
Den slutsatsen drar Statens medicinsk-etiska råd (Smer) i en ny rapport, uppger Vetenskapsradion. Kunskaperna om vilka medicinska risker tekniken innebär är för dåliga.
Rådet vänder sig dock inte mot metoden i sig. En majoritet anser att tekniken som sådan kan accepteras under förutsättning att de medicinska riskerna och effekterna är godtagbara.

Byter ut arvsmassa

Metoden går ut på att, i samband med assisterad befruktning (IVF), byta ut den befruktade äggcellens mitokondrier och därmed den arvsmassa som finns där.
Resultatet blir således att barnet får arvsmassa från tre personer, varför den populärt kallas för treföräldra-IVF.
Storbritannien har en annan inställning och där räknar forskarna med att ett regelverk ska kunna presenteras senare i år.
  • Detta skriver TT

torsdag 5 december 2013

ReproHigh

Artikel av Petra Hultman för Svt Sydnytt:

Det dansk-svenska samarbetet ReproHigh vinner Oresund Award.
Danska och svenska universitet och sjukhus gör gemensam sak för att hjälpa ofrivilligt barnlösa i samarbetet som går under namnet ReproHigh.
Och på måndagen den 11/11 blev det klart att ReproHigh får det nyistiftade priset Oresund Award. Prissumman är 1,6 miljoner danska kronor.
Priset delas ut av Region Hovedstaden och Region Skåne till "banbrytande samarbete kring forskning och behandling inom sjukvårdsområdet till glädje för invånarna på bägge sidor av sundet".
ReproHigh har behandlat både män och kvinnor med kirurgi och medicin, och forskat i de bakomliggande orsakerna till barnlöshet, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.
 - Öresundsregionens sjukhus och universitet besitter en stark kompetens inom fertilitetsområdet, men vi är starka på olika områden. Genom att arbeta tillsammans ökar vi möjligheten för att förverkliga både danska och svenska pars drömmar om att få barn. Tillsammans kan vi åstadkomma resultat som vi inte skulle kunna uppnå på egen hand, säger Vibeke Storm Rasmussen (S), regionsrådsordförande i Region Hovedstaden.
En jury bestående av nio personer har bedömt ansökningarna. I juryn sitter representanter från universitet och sjukhus från Danmark, Sverige och även utlandet.

FAKTA

I samarbetet ReproHigh ingår experter från Herlev Hospital, Rigshospitalet, Bispebjerg Hospital samt Københavns Universitet, Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet.
Med Oresund Award, som utdelas för första gången i år, följer 1,6 miljoner danska kronor som ska användas till att vidareutveckla ReproHigh, inom både forskning och behandling samt för att profilera samarbetet internationellt.

måndag 25 november 2013

Ålands radio

Klicka in er HÄR för att ta del av en reportageserie i Ålands Radio om ofrivillig barnlöshet!

söndag 24 november 2013

Anders Bagge

Ännu en gång talar Anders Bagge lite om barnlösheten.
Skulle vara väldigt intressant att höra hur hans längtar påverkar honom då han verkar vara väldigt öppen när det gäller det här ämnet:

fredag 15 november 2013

Etnicitet

IVF-chans påverkas av etnicitet
Kvinnor från etniska minoriteter har sämre chanser att bli gravida med hjälp av provrörsbefruktning, jämfört med vita kvinnor. Åtminstone i Storbritannien där forskare vid Nottingham University konstaterar att 35 procent av dessa kvinnor blev gravida med hjälp av IVF, att jämföra med 44 procent av vita kvinnor. Detta trots att det inte fanns några medicinska skillnader, såsom kvaliteten på äggen, mellan grupperna.

Källa: Svenska Dagbladet

torsdag 14 november 2013

Annons!


Patientföreningen Barnlängtan söker ny webbredaktör/webbmaster. 

Barnlängtan är en rikstäckande patientförening och har som mål att ge stöd åt ofrivilligt barnlösa, upplysa om fertilitet och påverka politikerna till att erbjuda ofrivilligt barnlösa jämlika behandlingsmöjligheter i hela landet. Barnlängtan arbetar bl.a. för att behandlingar för ofrivillig barnlöshet ska finnas tillgänglig inom den landstingsfinansierade vården, att visa på alternativ till biologiska barn såsom adoption och att medverka till att förebygga att ofrivillig barnlöshet uppstår. Barnlängtan har ingen religiös eller politisk inriktning och arbetar ideellt.
För uppdraget som webbredaktör/webbmaster söker vi nu engagerad och inom området kunnig person att sköta vår webb. I uppdraget ingår att skriva och lägga upp artiklar på hemsidan. Skriva och skicka nyhetsbrev. Sköta hemsidans SEO. Uppdatera plugin och säkerhetskopiera innehåll. Vidare också att “lösa” eventuella tekniska problem som kan komma att uppstå. 

Uppdraget kan vara lämplig för person studerande på något webbredaktörsprogram eller liknande. Alternativt annan kunnig person som önskar få erfarenhet eller vill bidra med kompetens och tid till vår förening. 


Barnlängtan har andra personer som handhar föreningens facebook- och twitterkonto samt skriver på bloggen så dessa uppgifter lär bara i undantagsfall ingå i webbredaktörens/webbmasterns uppgifter. 

Barnlängtan är i pågående arbete att “bygga” en ny webbplats i CMS-verktyget Wordpress (just nu används Joomla) varför erfarenhet i just Wordpress är av nytta.

Har du frågor om uppdraget eller önskar en mer utförlig beskrivning, vänligen kontakta webmaster@barnlangtan.com

För att meddela intresse för uppdraget, vänligen kontakta ordförande Maria German på maria.german@barnlangtan.com

onsdag 13 november 2013

Barnlängtan Stockholm

Matilda och Kajsa från Barnlängtan-Stockholm var tidigare med i ett radioprogram med Eva Rusz om ofrivillig barnlöshet.
För er som missade det så finns en länk HÄR


Nu är det dags för en till träff i Stockholm:
Söndagen den 8 december klockan 15,00 tänkte vi slå våra kloka huvuden ihop tillsammans med er och prata om allt som rör ofrivillig barnlöshet. Vi har även denna gång en allmän träff där alla är välkomna då vi har fått en del nya medlemmar som visat intresse för vår förening. 
Vi kommer på denna träff se till att det finns utrymme att dela med sig av sina egna berättelser samt ställa frågor och allmänt prata om sånt som rör ämnet. Vi hoppas även på att återuppta frågan från tidigare träffar om det finns intresse för smågrupper samt nya föreläsningar.

O.sa. gärna senast måndagen den 2 december om du/ni vill komma så att vi vet vilka som vill dyka upp & så att vi hinner ordna pepparkakor och glögg, te och kaffe som vi självklart bjuder på, samt om det finns några allergier i mat och dryckesväg.

Tisdagen den 3 december återkommer vi i ett mejl till er som har osat Ja, var mötet kommer att hållas.

Välkommen!
Vänliga Hälsningar / Matilda & Kajsa
Barnlängtan Stockholm, patientföreningen för ofrivilligt barnlösa

fredag 8 november 2013

Hemsideinfo

Vi håller just nu på med en uppdatering av vår hemsida.
Från och med imorgon den 9/11 och 2 veckor framåt kommer sidan vara nere.
Vill ni komma i kontakt med föreningen så kan ni göra det via Barnlängtan på facebook eller via mail: info@barnlangtan.com


onsdag 6 november 2013

Amelia

Att köpa en "vänta barn"-tidning kanske inte är något många barnlösa gör men i senaste Amelia Vänta barn så finns det två väldigt bra artiklar som handlar om just ofrivillig barnlöshet!





Den ena artikeln handlar om ett par som försökt få barn under 10 års tid och gått igenom 17 IVF-försök innan de lyckats med att få sitt längtansbarn:








Den andra handlar om en regnbågsfamiljs väg till barn och även lite fakta kring just regnbågsfamiljer:


tisdag 29 oktober 2013

Barnets perspektiv?

Johanna Sturesson på tidningen Smålandsposten har skrivit en ledare om surrogatmödraskap:
"Det handlar som så ofta om rättigheter. Vuxnas rätt att få barn. Och som vanligt är det de vuxnas perspektiv som går först. Inte barnens.
Surrogatmödraskap är inte tillåtet i Sverige i dag, men en utredning pågår som ska vara klar 2015. Och nyligen i en intervju i Ekot sa jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) att hon är för att kvinnor ska få bära på andra människors barn. Så länge pengar inte är inblandade.

Sedan en tid är Centerpartiet också för att tillåta så kallat filantropiskt surrogatmödraskap, där ekonomisk ersättning alltså inte får förekomma. Jämställdhetsministerns parti, liksom Socialdemokraterna och Moderaterna har inte tagit ställning än. Kristdemokraterna och Vänsterpartiet är de enda partierna som klart säger nej.

Att det ska bli tillåtet att bära ett barn till ofrivilligt barnlösa kan tyckas vara en fin tanke. Men då glömmer man bort problem som bör tas i beaktning. Det handlar om etiska förhållningssätt. Många förfasas över den industri som surrogatmödraskap innebär världen över. Ekonomiskt utsatta kvinnor blir verktyg för välbärgade par som inte kan få egna barn. Riskerna står de fattiga kvinnorna för medan mottagaren av slutprodukten, en bebis, bara betalar. En sådan ordning förkastar de flesta svenska debattörer på området.
Men oavsett om man vill tillåta ekonomisk ersättning eller inte är det helt omöjligt att utesluta att betalning ändå sker. Pengar under bordet kan svårligen stoppas. Därmed också att kvinnor går med på att bära andras barn på grund av ekonomiska behov.

Vidare, och kanske framför allt, finns viktiga frågeställningar som handlar om barnens rätt. Att bäras av en kvinna i nio månader påverkar ett barn, oberoende av vems ägget är. Kvinnan som bär barnet är oavsett om man vill det eller ej en del av barnets biologiska ursprung.

Kajsa Ekis Ekman, som har studerat surrogatmödraskap och skrivit boken Varat och varan, menar att barnet blir till en ägodel eller produkt. Att det går att avtala bort ett barn som man burit på, utan att barnet får säga sitt, bidrar till en slags varufiering. Den förvandlingen gäller också kvinnan som bär på barnet. Hon är en maskin eller en naturresurs, oavsett om pengar är inblandade eller inte. Både barnet och kvinnan blir till för någon annan, inte sig själva. Det är skarpa argument som förespråkare av surrogatmödraskap väljer att bortse från. Att barnlösa pars rättigheter blir kvinnors och barns skyldigheter.
Sedan finns också praktiska problem. Vad händer om kvinnan som bär barnet ångrar sig, hur ska man förhålla sig till det? Och frågor kring vad som händer om komplikationer uppstår är alls inte ovidkommande.

Det finns många faktorer att väga in. Och framförallt är det viktigt att tala om det perspektiv som så ofta glöms bort. Barnens."


Gå gärna in och dela med er av era åsikter i ämnet via länken!

lördag 26 oktober 2013

Något för dig?


Som många av oss märker är stödet till personer som är ofrivilligt barnlösa skrämmande lågt. 1 av 10 som genomgår IVF blir erbjuden psykologstöd. Två studenter har nu kontaktat oss för en studie de kommer att genomföra på området.
Vill du vara med och fördjupa kunskapen? Maila då Maria.german@barnlangtan.com för kontaktuppgifter!

Studenternas mail:
Vi är två socionomstudenter vid Göteborgs Universitet som nu ska skriva vår C-uppsats (kandidatuppsats). Uppsatsen ska behandla ämnet ofrivillig
barnlöshet med fokus på stöd under utrednings- och behandlingsprocessen.
Vi skulle vilja komma i kontakt med personer främst i Göteborgsområdet,
som har erfarenhet av ofrivillig barnlöshet från de senaste tio åren, och
som skulle kunna vara intresserade av att delta i vår undersökning. 

Med vänliga hälsningar
Lena Holmberg & My Blomgren

måndag 21 oktober 2013

Föreläsning!

Barnlängtan Stockholm bjuder in till en föreläsning.
Anna och Anders är ofrivilligt barnlösa och många av er kanske känner igen dem från TV3s serie Drömmen om ett barn. Nu kommer de upp till Stockholm för att berätta för er om sina otaliga IVF-behandlingar, hoppet och förtvivlan samt en pågående adoptionsprocess där de just nu väntar på barnbesked.

Lördagen den 9/11 klockan 13.00 är det alltså dags och det gäller att anmäla sig senast söndagen den 3/11.
Platsen är ännu inte bestämd utan allt beror på hur stort intresse det finns.
Besked om plats kommer under vecka 45!

OSA så fort som möjligt om ni vill vara med och hur många som kommer till:
Stockholm@barnlangtan.com


Ta chansen att ta med nära och kära på en spännande föreläsning.


lördag 19 oktober 2013

Surrogatmödraskap

Jämställdhetsminister Maria Arnholm(FP) säger i Ekots lördagsintervju att hon är positiv till surrogatmödraskap förutsatt att inga pengar blandas in, rapporterar Sveriges Radio.
– Jag har landat efter mycket funderande att det filantropiska surrogatmödraskapet, där det inte är en kommersiell transaktion, det kan jag personligen tycka att jag kan ställa mig bakom, säger Maria Arnholm i intervjun.En utredning pågår just nu om bland annat surrogatmödrar, och ministern föregår nu den genom att deklarera sin uppfattning. 2015 ska utredningen vara klar.Centern är hittills det enda parti som ställt sig bakom surrogatmödraskap. Kristdemokraterna och Vänstern är emot. Maria Arnholm säger i intervjun att hon inte vet hur Folkpartiet kommer att förhålla sig.

torsdag 17 oktober 2013

Mer betalt får fler att donera ägg

 Barnlösa i Skåne behöver inte längre stå i kö för att ta emot ägg sedan ersättningen höjdes till elva tusen kronor, skriver bland annat Expressen idag. Antalet äggdonatorer har mer än fördubblats och nu uppmanas fler landsting att följa efter.

De flesta av Sveriges landsting betalar fortfarande donatorer mellan 3 000 och 4 000 kronor, en summa som nu ska ses över av Nationella Vävnadsrådet. En vägledning till samtliga landsting kring donation av könsceller är gång och planen är att denna ska släppas i slutet av oktober.

Av de sex landsting som har universitetssjukhus har hittills bara Örebro Landsting beslutat om en höjning.
– 4 000 kronor i ersättning är lite lågt. Att donera innebär ett visst ingrepp och kvinnorna måste ta ledigt för att komma hit på kontorstid, säger Mikael Lood, överläkare på fertilitetsenheten vid Örebro universitetssjukhus.

Region Skånes nya ersättningsnivå är infört som ett försök till och med maj 2014.

söndag 13 oktober 2013

Från FFIA:s extra stämma:

Beslut föreningsstämman 12 oktober

Idag, lördagen den 12 oktober 2013, beslöt den extra föreningsstämman att avveckla FFIA:s förmedlingsverksamhet under 2014.
Måndagen den 14 oktober har vi stängt kontoret för planering. Vi kommer under veckan som kommer att informera mer om den extra föreningsstämmans beslut och vad det mer konkret innebär för var och en. Till en början blir det allmän information via webb samt ett medlemsutskick och därefter mer individuellt.
Våra telefontider nästa vecka (v. 42)  är 031- 704 60 80  ti,ons,tors 9-12.
Fr.o.m v.43 och framåt har vi telefontid må,ti,tors 9-12.
Ni når oss också via mail: adoption@ffia.se.

tisdag 8 oktober 2013

Lokalföreningar

Det händer mycket i våra lokalföreningar just nu. 
I Stockholm gick andra mötet av stapeln i söndags. Många nya kom för att dricka kaffe, lyssna och dela historier med andra.

Anna i Uppsala vill starta en förening för uppsalabor.
Petra och Hannah i Göteborg planerar också en ny lokalförening.

Vill du träffa andra i samma situation som dig själv?
Hör av dig till oss! Antingen via vår facebook eller till info@barnlangtan.com

fredag 4 oktober 2013

Ryssland stoppar adoptioner


Ryssland har idag stoppat alla adoptioner till Sverige. Anledningen är att vi tillåter samkönade äktenskap. 13 familjer har redan fått se sina barn och i några fall även träffats men nu är allting tillbakadraget.

I juni så röstade man igenom en lag i Ryssland som förbjuder homosexuella att adoptera barn därifrån. Ryssland hävdar att barn som kommer hit till Sverige blir påverkade av det svenska samhället i sig och ställer därför höga krav om vi ska förhandla till oss ett nytt avtal som garanterar att ingen homosexuell kommer adoptera.
Jag blir så fruktansvärt ledsen och förbannad när jag hörde om detta redan tidigt på morgonen i radio idag. Jag lider med alla dessa människor som väntat så länge på sitt/sina barn och nu är allting stoppat.
Inskränkta Ryssland vill ställa krav på oss. Jag vill inte påstå att Sverige är bäst när det gäller allt, vi kan vara ett konservativt och inskränkt folk MEN vi är så långt före Ryssland när det gäller alla människors lika värde och detta är bara ännu ett bevis på detta.
Förhoppningsvis kan man komma fram till en lösning som gör att de 13 svenska paren får hämta hem sitt/sina barn!


Läs mer här:http://www.dn.se/nyheter/sverige/ryssland-forbjuder-svenska-adoptioner/
http://www.dn.se/nyheter/sverige/tretton-barn-stoppas-fran-att-komma-till-sverige/
http://www.dn.se/nyheter/sverige/ud-inga-forhandlingar-om-adoptionsavtal/
http://www.dn.se/nyheter/sverige/vi-vill-bara-fa-hem-barnen/

Fria ord

Från Norrbottens Kuriren
Fria ord: Det finns kvinnor som vill vara surrogatmamma

LÄSER I KURIREN den 16 september artikeln "Orättvisa regler för äggdonation". Där står att läsa om orättvisan som råder beroende på var i landet man bor. Vidare att "många ofrivilligt barnlösa upplever det som ett oerhört svek från samhället". Anna Wåts på föreningen Barnlängtan säger "Alla andra ges vård utifrån medicinska grunder. Men för oss gäller regler som landstingspolitikerna satt upp".
Att inte kunna få barn är en oerhörd sorg. Att dessutom nekas äggdonation, vilket ju är en möjlighet till graviditet, är fruktansvärt. Men det är ett faktum i vårt land, vi bestämmer inte alltid över våra egna kroppar - det gör andra så mycket bättre!
Tycka vad man tycka vill om etiken i dessa frågor, de kan diskuteras i oändlighet. Tack och lov har vi i alla fall kvar yttrandefriheten. De som oftast har negativa synpunkter i frågor som rör alternativa metoder att få bli föräldrar är de som fått barn på det "rätta sättet". De har åsikter som "det kanske inte är meningen", "man kan väl adoptera, tänk så många barn som har det svårt", "man ska inte gå emot naturen" och så vidare, och så vidare. Avstår att bemöta dessa frågor.
Surrogatmödraskap är, likväl som äggdonation, ett alternativ till att få barn. Tyvärr, egen åsikt, är inte detta tillåtet i vårt fria land - än. Där har de homosexuella "tur", de kan bli föräldrar genom denna metod. I vissa andra länder är detta tillåtet men inte att rekommendera eftersom den blivande mamman inte får adoptera "sitt" barn i Sverige.
Det finns ytterligare en grupp kvinnor, förutom de med nedsatt äggproduktion, som är i behov av surrogatmödrar. De som av medicinska skäl varit tvungna att operera bort sin livmoder. Dessa kvinnor kan ha kvar sina äggstockar och således fortfarande bli mamma om någon "lånar ut sin livmoder". De borde kunna få genetiska barn genom provrörsbefruktning likväl som övriga som erbjuds den hjälpen.
Jag vet att det finns kvinnor som gärna skulle vilja vara surrogatmamma. Kvinnor som aldrig mår så bra som när de är gravida. Kvinnor som vet vilken lycka det är att få bli förälder. Kvinnor som inte tänker ekonomi utan endast empati. Kvinnor som sett småbarns längtan efter syskon förbytas i besvikelse.
Låt kvinnan bestämma över sin kropp!
M.N.

onsdag 2 oktober 2013

FFIA

Den stora adoptionsbyrån FFIA (Familjeföreningen för internationell adoption) kommer troligen att läggas ned.
De bjuder in sina medlemmar till en extra stämma i samband med detta:


Kallelse extra föreningsstämma

Lördagen den 12 oktober 2013 kl 13:00 i Göteborg

FFIA:s medlemmar hälsas välkomna till extra föreningsstämma. Styrelsen föreslår stämman: att besluta om att FFIA skall avveckla förmedlingsverksamheten under 2014. Beslutet innebär att FFIA inför år 2014 enbart ansöker om begränsade landauktorisationer . Begränsningen skall bestå i att FFIA skall kunna handlägga och avsluta pågående ärenden under auktorisationens giltighetstid men däremot inte påbörja nya ärenden.
Den extrainsatta föreningsstämman kommer att äga rum i Göteborg lördagen den 12 oktober 2013 på Nordiska Högskolan för Folkhälsovetenskap, Sven Källfelts gata 5-11, sal Grönland. Nr 15 på karta, se länk. www.nhv.se/customer/templates/InfoPage.aspx?id=320&epslanguage=SV
Bakgrund till förslag och ytterligare information finns i länk (pdf).
FFIA:s stadgar finns att ta del av på www.ffia.se
Handläggare Eva Turner och Britt-Marie Nygren; adoption@ffia.se
Informationsansvarig  Helene Mohlin; helene.mohlin@ffia.se
Verksamhetschef  Annikka Hedberg;  annikka.hedberg@ffia.se
Telefon 031-704 60 80 Måndag - torsdag 9.00 - 12.00
Frågor om styrelsens förslag besvaras av:
Ordförande Carin Fremling 0702- 99 64 04 carin.fremling@nuinternet.com
Anmälan om deltagande görs till Kaisa Hammar senast den 9 oktober via e-post: kaisa.hammar@ffia.se eller telefon: 031-704 60 93.
Varmt välkomna!           
Carin Fremling
Ordförande

tisdag 1 oktober 2013

Mama



Elida fick barn med hjälp av embryodonation: "Det här är min livsdröm"




Elida Kindh

Ålder: 33.

Familj: Eliana, 8 månader.

Bor: I Göteborg.

Fick barn genom:
Embryodonation.

Så funkar embryodonation

Frysta, befruktade ägg som blivit över vid ivf-försök sätts in i livmodern. Emellertid är embryodonation i dag inte lagligt i Sverige, men Statens medicinsk-etiska råd kom nyligen med en rapport där de anser att det inte längre finns några etiska hinder för det. Det är alltså möjligt att det blir tillåtet i framtiden, även om det är svårt att säga när. I så fall skulle det röra
sig om att par som gjort assisterad befruktning och har embryon kvar i frysen donerar.


– Jag var bara 30, men mina äggstockar reagerade som om jag fyllt 40. Och snart var de som en 50-årings. Jag gick helt enkelt in i klimakteriet, berättar Elida Kindh.

År 2007 gjorde hon sin första inseminering. Det skulle bli elva sammanlagt, följt av fyra ivf-behandlingar (in vitro-fertilisering, detsamma som provrörsbefruktning).

Redan innan hade hon hört om en klinik som gjorde embryodonationer. Inte i Sverige, här är det ännu inte tillåtet, utan i Polen. Man använder befruktade ägg som blivit över när par har gjort ivf-försök och valt att donera anonymt. Först kändes det helt fel, på gränsen till oetiskt. Men när även ivf misslyckades ändrade Elida uppfattning.
– Jag såg plötsligt med isande klarsyn att ett liv utan barn för mig kan blir bra, men aldrig lika bra. Det här var min livsdröm.

Första resan till Polen gjorde hon 2010. Hemma i Sverige fick Elida stimulera fram ägglossning för att livmodern skulle bli mottaglig, medan embryot som varit fryst i flera år tinades upp. Elida blev gravid på första försöket, men ultraljudet runt vecka 20 visade att fostret dött. Ett andra försök slutade i missfall och i december 2011 gjorde hon sitt tredje. Än en gång blev hon gravid och den här gången stannade bebisen kvar! Men det var en graviditet full av oro. En oro som inte försvann efter att Eliana var född. Sällan har väl en mamma vaktat sin dotters andningslarm så noga.
– Den här första babylyckan hade inte jag; jag var mest chockad. Men sedan minns jag att hon låg i vaggan och sov. Jag stod och tittade på barnkläder på tork. Och jag började gråta för jag insåg att oj, vad lycklig jag är.

Elida berättar redan för Eliana hur hon kom till (även om hon ännu inte förstår) för att höra hur orden ska låta: ”I ett annat land var det en familj som fick hjälp att göra bebisgroddar. De fick några kvar som de gav till en mamma som inga hade.” Annars funderar hon inte över att hon inte är Elianas genetiska mamma.
– Förutsättningen för att just Eliana blev till, är att det var just vi tre som gjorde henne.

lördag 28 september 2013

Barnlängtan Stockholm

Nu är det dags för Barnlängtan Stockholms andra träff! 
Söndagen den 6 oktober klockan 15,00 tänkte vi slå våra kloka huvuden ihop tillsammans med er och prata om allt som rör ofrivillig barnlöshet.
Vi har även denna gång en allmän träff där alla är välkomna, detta pga. att vi inte riktigt hann prata så mycket förra gången om vilka olika grupperingar det finns intresse av, så nu är tanken att vi kan bolla lite idéer och tankar även kring det - men självklart så kommer det finnas plats för att dela med sig av sina egna berättelser samt ställa frågor och allmänt prata om sånt som rör ämnet.

O.sa. gärna senast måndagen den 30 september om du/ni vill komma så att vi har några dagar på oss att handla kakor, te och kaffe som vi självklart bjuder på, samt om det finns några allergier i mat och dryckesväg.
Tisdagen den 1 oktober återkommer vi i ett mejl till er som har osat Ja, var mötet kommer att hållas.
ALLA är välkomna!

Vänliga Hälsningar / Matilda & Kajsa
Barnlängtan Stockholm, patientföreningen för ofrivilligt barnlös

fredag 27 september 2013

Anders Bagge

VIDEO

Det är länge sedan man talade om Anders Bagges barnlöshet.
Han har själv talat ut i Aftonbladet om sin längtan och om hur han försökt med 3 olika fruar. För honom är det en stor sorg och hans önskan är fortfarande att få bli pappa.
Jag funderar på hur det måste kännas när hans exfru, Laila Bagge Wahlgren fått ett barn.
Han säger att allt fungerar som det ska men att det ändå inte vill gå vägen. Djuren har blivit som ett substitut för att han inte fått några egna barn.

Att våga stå för sina känslor, som man och som medieprofil, är viktigt för att öka medvetenheten.

torsdag 26 september 2013

Studie



För att välja det embryo som har bäst förutsättningar att ge upphov till graviditet bedömer vi idag embryots delningshastighet, cellutseende mm. Denna metod kan inte avgöra embryots funktionella egenskaper eller huruvida det är genetiskt normalt. Hos par som gjort flera IVF-behandlingar utan graviditet är det känt att en stor del av embryona har en felaktig kromosomuppsättning, som förklaring till utebliven graviditet.

Den metodologiska utvecklingen har varit snabb inom området och förutsättningarna att identifiera kromosomalt normala embryon är bättre idag än för bara några år sedan. Det finns numera t ex tekniker för att analysera embryots samtliga kromosomer innan det återförs till kvinnan. Detta är intressant då en vanlig orsak till att embryon inte utvecklas normalt är att de har fel antal kromosomer.

De studier som publicerats de senaste åren visar på en ökad graviditetsfrekvens och minskad missfallsfrekvens om man endast återför embryon som man vet har en normal kromosomuppsättning. Man vet också att om cellprovet tas på dag 5 efter befruktning (i blastocyststadiet) i stället för som tidigare dag 3 är embryot mindre känsligt för provtagningen.

Tekniken kan upptäcka onormala embryon och förekomma missfall och därmed psykiskt lidande för par som genomgår IVF-behandling. I flera andra länder i Europa, USA och Asien har man redan börjat använda sig av metoden. I Sverige är metoden ny och ännu inte godkänd rutinmässigt. IVF Sverige har dock från Etikprövningsnämnden fått tillstånd att bedriva en studie om PGS (preimplantatorisk genetisk screening) med mikroarrayteknik för att fastställa kromosomuppsättningen hos embryon. Syftet är att jämföra graviditetsresultaten med en kontrollgrupp där endast den ordinarie bedömningen har gjorts. Detta för att se om vi med PGS kan öka sannolikheten för graviditet och förlossning hos par med upprepade IVF-försök utan graviditet.

I den aktuella studien kommer vi att vända oss till par som genomgått tre IVF-försök utan att bli gravida och där kvinnan är högst 39 år och fortfarande har en god äggreserv. Vi kommer att börja rekryteringen av patienter till studien under senhösten.
Text: IVF Sverige
För att komma i kontakt med IVF Sverige eller få mer information kan du gå in på deras hemsida www.ivfsverige.se.

lördag 21 september 2013

Hur känns det?

Hur beskriver man tomheten för någon som inte själv har drabbats?
Hur förklarar man att man väljer ensamheten många gånger just för att man inte orkar träffa andra?

Hur bemöter man alla dessa kommentarer som är menade att stötta men istället kommer som ett slag i ansiktet?

Det finns mycket oförståelse men det finns också de som vill försöka förstå våra känslor och tankar.

Idag finns det flera olika vägar som kan leda till en familj men det finns även de som väljer att vika av på en stig där man lever ett liv utan barn.

Alla historier är unika.
Dela med dig av er historia!


Maila mig på:
camilla.garefelt@barnlangtan.com

tisdag 17 september 2013

Min livs största sorg

Text skriven av Kajsa N (http://www.labbstorken.blogspot.se/) :

Jag kan inte prata om det utan att börja gråta. Kan inte tänka på det utan att ögonen till bredden fylls av tårar..
Min man frågar mig hur jag mår och jag svarar ”jag mår bra”, sen tittar han på mig sådär som bara han kan och frågar ”hur mår du på riktigt?” Jag bryter återigen, som så många gånger dom senaste månaderna, ihop. Jag börjar storgrina och samtidigt som snoret rinner som en flod ur näsan och mascaran smetas ut över hela ansiktet, så stammar jag fram ett ”jag vet inte.."
Oftast brukar jag bara gråta i duschen där ingen någonsin skulle kunna urskilja tårarna från vattnet som strilar ner från duschmunstycken, där det är kontrollerat, där ingen ser – men sen några veckor tillbaka kan jag inte kontrollera mitt egna saltvattenflöde, det funkar bara inte, för jag vet inte hur jag mår.
Jag ser mig själv i spegeln, naken står jag där och stirrar och där det egentligen skulle finnas en gravidmage finns nu ett ärr. Eller tre faktiskt, men det i naveln syns inte så mycket. Jag står och stirrar på min nakna kropp och förbannar den, hatar den, avskyr den. Den skulle vara gravid nu, jag skulle bära ett barn som skulle födas när vintern möter våren, men så är det inte. Istället har jag ärr… tre stycken varav ett inte syns men som ändå känns.. i själen.


För några månader sedan gjorde vi ett frysförsök, eller frozen embryo trasfer som det heter. Två ägg fanns kvar i frysen på Uppsalas sjukhus och ett sattes in och gjorde mig gravid. Trots att jag bara några dagar senare började blöda kopiösa mängder blod, så visade ändå ClearBlue-stickan ett plus på testdagen. Jag var gravid. Preggo. På smällen med hjälp av läkare och allt skulle ordna sig, det sade ju alla; det är faktiskt vanligt att man blöder i början av en graviditet..
Det ordnade sig inte. Jag slutade aldrig blöda och jag fick mer och mer ont i magen och helt plötsligt så kommer det en ambulans. Några timmar senare så ligger jag på ett operationsbord och räknar ner från femton till tretton innan jag är sövd. En timme senare är jag två äggledare fattigare, tre ärr rikare, och ett stort osynligt hål har gjort entré i mitt hjärta.
Skämtsamt så kan jag säga att lille Bonus fick min mans urkassa lokalsinne och därav stannade hen inte på sin plats där i livmodern utan gick istället vilse till utomkvedsgatan…
Jag kan även säga fraser som ”allt händer av en anledning” ”allt blir bra” ”jo jag är glad att det ändå gick som det gick då jag överlevde vilket jag kanske inte hade gjort om jag åkt in någon timme senare” osv. Vad jag känner är dock en helt annan sak:
Jag tampas med skuldkänslor. Skuld gentemot min man som gifte sig med en infertil fru. Skuld gentemot mina svärföräldrar som fick en defekt svärdotter. Skuld gentemot mina föräldrar vars dotter inte ens lyckas med det som är det mest naturliga i hela världen: att bli med barn.
Jag är arg på personen som gav mig Klamydia som är anledningen till varför jag är infertil.
Och sen utomkvedshavandeskapet är jag ledsen. Avgrundsdjupt ledsen. Sådär ledsen att jag ibland inte vet hur jag ska andas. Riktigt hjärtskärande ledsen och jag har inte den blekaste om hur jag ska kunna bearbeta denna sorg.

”Jamen du har ändå fått EN dotter, du ska vara glad och nöjd” tänker nog många.
Jo.. kanske.. eller såklart.. men samtidigt så var det inte såhär jag föreställde mig min framtid.
Mannen och jag började redan efter några dagar prata om barn och vi hade planerat minst två, gärna tre. Vi föreställde oss att allt skulle gå så enkelt, att vi skulle ha sex och sen skulle mensen inte komma och sen skulle familjen sakta men säkert utökas sådär som den faktiskt gör för ”alla andra”. Vi skulle inte behöva ta sprutor och hormoner och hjälp av diverse läkare. Vi skulle inte behöva ha en testdag och vi skulle inte kalla oss själva ruvare. Vi skulle inte ha ägg i någons frys och vi skulle inte behöva sitta i en klibbig vinröd soffa med begagnade tidningar för att försöka få fram sperma i en kopp.
Vi skulle inte behöva uppleva missfall, utomkvedshavandeskap och ägg som helt enkelt inte fäster. Vi skulle inte behöva ”nöja oss”.
Livet blir dock inte som man tänkt sig. Aldrig, eller oftast inte. Inte för oss i alla fall.

Vi fick en dotter, en tjej, som bodde i frysen i ett halvår och som inte gick fel i underlivstrakten. En flicka som bestämde sig för att komma på den där ena dagen vars datum i almanackan bara finns vart fjärde år. En bestämd glad fiskbulle som är det bästa vi har och som gick från plus på stickan, trots att jag blödde som en tok efter insättningen, till en levande bebis.
Hon är det bästa vi har men jag; hennes fertilvärdelösa mamma, kommer aldrig att kunna ge henne ett syskon och få henne att uppleva syskonkärlek.
Vi har en dotter. Vi är föräldrar. Men vi är och kommer alltid att tillhöra skaran ”ofrivilligt barnlösa” och att vara ofrivilligt infertil kommer för alltid att vara min livs största sorg.