tisdag 11 februari 2014

Man tar för givet att man ska kunna få barn

Artikel från Metro

Sara Olsson tog för givet att hon skulle kunna få barn. Det var ju vad hon var skapt för. Men efter sju misslyckade IVF-försök tappade hon tron och gick in i väggen. Efter sex års misslyckanden blev hon äntligen gravid.

Foto: Christina Blom

Efter sex år av misslyckade IVF-försök är Sara Olsson i dag mamma till tvillingarna Ture och Sixten.
Nu vädjar hon till alla att våga prata om den skräck som så många står inför – men ändå håller tyst om.

Sara Olsson, 27, och hennes man Anderas Olsson hade gift sig och skaffat hus. Det fanns det bara en pusselbit kvar för att livet skulle bli komplett för dem: ett barn. Eftersom Sara bara var 20 år när de bestämde sig för börja försöka fanns det inte en tanke på att det skulle kunna vara svårt. Hon visste att hon var i den perfekta åldern för att få barn rent biologiskt. Men ju längre tiden gick, desto närmare kröp sig deras mardröm.
– Vi ignorerade det nästan helt i två och ett halvt år. Vi försökte och försökte. Till slut bestämde vi oss för att pröva IVF och då tänkte jag att nu är det klart. Men det var det ju inte, säger Sara Olsson.

Hon blev gravid på första försöket med IVF men lyckan vände lika snabbt när hon fick missfall. På andra försöket hände precis samma sak: graviditet följt av missfall. Sedan fortsatte det med fem misslyckade försök på rad.
– Det var som en berg-och-dalbana alltihop. Prover, ultraljud och sedan får man det rakt i ansiktet: ”det blev ingenting”. Men ovissheten under ruvningen var ändå värst. Efter det sjunde försöket gick jag in i väggen och bara tänkte att vi skulle skita i allt.

Till en början var Sara och Andreas ganska tysta om deras problem och det var inte många som visste att de försökte med IVF. Sakta började de prata allt mer om det, bland annat genom en blogg, vilket fick Sara att må bättre.
– Folk behöver få veta. Dels slutar folk att fråga om man inte ska ha barn snart och dessutom är det jättevanligt att använda IVF nu. Är man öppen med det visar det sig att var och varannan har IVF-barn.

Efter en tid kom Sara på fötter och då bestämde de sig för att göra ett sista försök. Gick det inte fick det vara.
– Ibland pratade vi om att vi skulle skaffa massor av hundar i stället. Egentligen var det inget alternativ men det var oundvikligt att få panikkänslor. Man tar för givet att man ska kunna få barn. Det känns ju som att alla får barn. Så i grunden kändes det nog som ett sorts misslyckande.

Men plötsligt hände det. Efter sex år av misslyckade försök vände äntligen allt och Sara blev gravid med tvillingarna Ture och Sixten, som i dag är 1 år och 8 månader gamla. Om en tid hoppas de kunna skaffa ett syskon till, också via IVF.
– Det är världens bästa uppfinning. Men många tror att det är klart bara för att man väljer att göra det. Så är det ju inte. Alla lyckas inte. Om jag bara vetat att det skulle ta åtta försök innan det gick hade allt blivit annorlunda. Därför är det så viktigt att vi pratar om det här. Så att det inte är något man skäms över.


IVF-försök har femdubblats på 20 år
1991 gjordes 3 000 försök av kvinnor som försökte bli gravida med provrörsbefruktning, så kallat IVF. 2011 var siffran femdubblad med nästan 15 000 försök.
Enligt överläkaren Christina Bergh, registerhållare vid Qivf som sammanställer resultaten av alla IVF-behandlingar som utförs i Sverige, finns det många faktorer som ligger bakom ökningen.
– Dels har resultaten, alltså antalet graviditeter, blivit mycket bättre med åren. Det gör att fler vill försöka. Men givetvis handlar det även om att mammorna blir allt äldre, säger hon.

I dag leder ungefär var fjärde provrörsförsök till graviditet, vilket är dubbelt så mycket som 1994. Den tekniska förbättringen innebär framförallt även att äldre kvinnor har en betydligt större chans att bli gravida än för 20 år sedan.
– Man har helt enkelt blivit bättre på att ta hand om äggen. Så det kan mycket väl vara så att de över 40 står för en stor del av ökningen.

Trots att IVF blivit mångas alternativ till barnlöshet är det inte helt riskfritt. Enligt Christina Bergh har man genom studier till exempel sett att barn som blivit till genom IVF är lite mindre än andra barn samt i högre grad får missbildningar.
– Men det kan man inte knyta till just IVF, utan det kan lika gärna handla om att mamman är äldre än vanligt.

Att försöken däremot skulle kunna fortsätta öka lika mycket som under de senaste 20 åren har hon svårt att se.
– Jag tror att vi kommer hamna på en nivå som är ganska statisk. Det skulle vara om landstingen tillät en syskonbehandling, vilket man inte gör i dag.


Artikel skriven av KAROLINA SKOGLUND

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.