torsdag 6 februari 2014

IVF-Falun 25år!

Från Sveriges Radio:
Många som haft svårt att bli gravida har fått hjälp på IVF-kliniken i Falun.
Kliniken, som nu fyller 25 år, har hjälpt patienter även utanför Dalarna med provrörsbefruktning.
Barnmorskan Maria Blennborn och embryologen Ann-Britt Engström visar oss runt på mottagningen där barnlösa par kan få hjälp via IVF. Ägg och spermier sätts ihop i ett laboratorium och sätts sedan tillbaka in i livmodern.


Kliniken fyller nu 25 år och några av dem som fått hjälp här är Linda Östberg och hennes man Per.
– Vi vill ha ett barn till, ett syskon till vårt äldsta barn Hugo. Det hade visat sig att jag inte kunde bli gravid några år efter vårt första barn. Det var ju en tuff behandling, både fysiskt och psykiskt. Men det visade positivt på första försöket, men sedan fick jag missfall efter vecka 13, berättar Linda Östberg.
Linda och Per försökte igen men misslyckade och de tänkte ge upp. Läkaren på kliniken övertalade dem att fortsätta och bjöd på ett försök till.
– Och då gick det allt enligt planer, den tredje gånger säger Linda Östberg.

Staffan Nilsson är verksamhetschef på IVF-kliniken och har gjort provrörsbarn i 25 år.
– I början var det väl 100-200 behandlingar per år. Nu är det 800 ungefär. Jag tror att människor nu är mer öppna, man vill få den behandling som finns.

Men vem är ofrivilligt barnlös? Jo, det är par som försökt bli gravida i ett år men inte lyckats.
I Dalarna betalar landstinget för tre IVF-försök men paret får inte ha några gemensamma barn sedan innan och kvinnan får inte vara äldre än 40 år.
Lesbiska par har samma rättigheter men ensamstående har inte fått det än.

När sjukhuset gjort en utredning remitteras par som behöver IVF till IVF-kliniken.
– Vårt mål är att 70 procent av patienterna ska få ett barn efter tre behandlingar, säger Staffan Nilsson.

För Linda och Pär blev det en tuff resa, men väl värt det, då resultatet blev sonen Carl.
– Vår äldsta grabb har fått ett syskon, och vi har fått en fantastisk son. Vi brukar tänka på det emellanåt, att om vi inte tagit det här steget, då hade inte han funnits, säger Linda Östberg.

Fakta: IVF
In vitro-fertilisering - IVF - eller provrörsbefruktning är en fertilitetsmetod där kvinnans ägg befruktas av mannens spermier utanför kvinnans kropp (in vitro), i stället för i äggledarna, som efter ett samlag eller vid inseminering.

IVF kan utökas med ett flertal metoder. Den vanligaste innebär att spermier och ägg sätts i en droppe näringslösning för att en spermie ska kunna befrukta ett ägg på "naturlig väg", det vill säga som annars skulle ske i kvinnans äggledare. För att ge möjlighet till biologiska barn även för par där spermierna inte lyckas befrukta ägget i näringslösningen har man utvecklat tekniker som bygger på att man med hjälp av en liten glasnål, så kallad mikroinjektion, för in spermien intill eller ända in i äggcellen.

De första graviditeterna efter provrörsbefruktning (IVF) i Sverige inträffade 1981 och det första IVF-barnet föddes 1982 i Göteborg. Under 1980-talet etablerades flera nya IVF-enheter och antalet fullständiga behandlingar steg successivt.

Idag genomförs över 13 000 behandlingar med IVF i Sverige per år. Som resultat föds runt 3 500 barn. Långtidsuppföljningar av IVF-barn visar att de är lika friska och välmående som barn som kommit till på annan väg.

Källor: Vårdguiden och Wikipedia.

Är själv väldigt tacksam till IVF-Falun som hjälpte oss att få vår efterlängtade dotter.
TACK!

//Camilla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.