torsdag 27 februari 2014

Äldre pappa – då ökar risken för barnets hälsa

Artikel i Dagens Nyheter:

Barn till äldre pappor löper större risk att drabbas av autism, adhd, bipolär sjukdom och schizofreni än man tidigare trott. Män bör vara medvetna om riskerna med att vänta med att bli pappa, menar de svenska forskarna bakom den nya studien.


Kvinnor blir ofta påminda om följderna av att skjuta upp sitt barnafödande. Deras fertilitet minskar redan från 30-årsåldern. Ju äldre kvinnan är, desto större är sannolikheten att hon får ett barn med kromosomskadan Downs syndrom.

Studier visar att även män har svårare att bli föräldrar med stigande ålder. Nu slår en ny svensk studie dessutom fast att det finns ett samband mellan pappans ålder och barnets risk för psykisk sjukdom.

Forskaren Paul Lichtenstein har tillsammans med sina kolleger vid Karolinska institutet och Indiana University i USA undersökt uppgifter om alla som fötts i Sverige mellan åren 1973 och 2001 via olika register. Under de åren föddes mer än 2,6 miljoner svenska barn. Barn födda efter 2001 ingår inte i studien eftersom de inte alltid hunnit insjukna.

Forskarna fann att barn som föds när pappan är 45 år har 3,5 gånger större risk att få autism än barn som kommer till världen när pappan är 24 år. Risken för barnet med den yngre pappan att insjukna i sjukdomen är ungefär en procent, vilket betyder att barn till den 45-årige pappan har 3,5 procents risk att få autism.

Barn med äldre pappor har också 13 gånger högre risk att få funktionsnedsättningen adhd, 25 gånger högre risk att drabbas av bipolär sjukdom och fördubblad risk att drabbas av psykos. De löper också högre risk för drogmissbruk och självmordsförsök.

– Tidigare forskning har visat liknande resultat, men vår studie visar större effekt än vi hittills trott. Ju äldre pappan är vid barnets födelse, desto större är risken för en psykisk diagnos. Det finns ingen särskild åldersgräns, säger Paul Lichtenstein, professor i genetisk epidemiologi vid Karolinska institutet.

Andra forskare menar att pappornas stigande ålder kan vara en förklaring till att relativt ovanliga sjukdomar som autism tycks bli vanligare. Men det tror Paul Lichtenstein inte på.

– Nej, det handlar snarare om att diagnostiken har blivit bättre, säger han.

Tidigare liknande studier har fått kritik för att pappans ålder inte nödvändigtvis är förklaringen. Äldre pappor är kanske annorlunda än yngre. De kan ha en sjukdom som har gjort det svårt att hitta en partner. De för sedan över den psykiska sjukdomen till barnet.

I den nya studien har forskarna därför tagit hänsyn till bland annat ärftliga faktorer, utbildningsnivå och socioekonomi som kan påverka resultatet. Resultaten har också jämförts med syskon och kusiner.

– På så sätt är vi säkra på att det verkligen är åldern hos pappan som har betydelse, säger Paul Lichtenstein.

Men att ha en äldre pappa har också sina fördelar. De mognare männen har längre utbildning, större social förmåga och bättre ekonomi än män i 20-årsåldern.

– De har större möjlighet att hjälpa sitt barn på olika sätt, säger Paul Lichtenstein.

Studien publiceras i den medicinska tidskriften Jama Psychiatry. Förklaringen till riskökningen är enligt forskarna troligen att kvaliteten på mannens spermier försämras med åren. Ju äldre mannen är, desto fler mutationer sker i arvsmassan (DNA) i spermierna.

De flesta av förändringarna är harmlösa, men flera av dem ökar risken för psykisk sjukdom. Motsvarande mutationer sker inte hos kvinnans ägg, och därför saknar hennes ålder betydelse. Även miljöfaktorer kan påverka risken att insjukna.

Forskarna betonar att långt ifrån alla barn som föds när pappan är äldre får en sjukdomsdiagnos. Men Paul Lichtenstein anser att män ändå borde bli mer medvetna om att den biologiska klockan tickar även för dem.

– I dag är fokus i första hand på kvinnans ålder. Det är dags att män får mer information om vilka riskerna är med att bli pappa senare i livet. Då kan de fatta bättre medicinska och sociala beslut i sina liv, säger han.

Anna Bratt

onsdag 26 februari 2014

Barnlängtan Skåne

Nu på söndag, 2 mars, kommer vår samtalsgrupp för ivf-föräldrar/-gravida att träffas i Lund. Är du intresserad av att delta, hör av dig till skane@barnlangtan.com, eller meddela oss via Facebook, så får du tid och plats.
Välkommen!



Flour och fertilitet

Artikel från Tandvårdsskadeförbundet:


Tandvården anser att fluor motverkar karies och använder ämnet i fluorlacker, i tandkrämer, tandlagningsmaterial, till fluorsköljningar. Exponeringen från alla olika källor ger ett svårkontrollerat intag där det finns risk för biverkningar.

Tandvården uppmärksammar uppträdande av vita fläckar där fluorinlagringen blivit för hög och gjort emaljen skör. Dessvärre är man mindre intresserad av, och avvisar genomgående, rapporter om biverkningar på andra ställen i kroppen som risk för benskörhet och cancer.

En studie publicerad i Food and Chemical Toxicology analyserade hormonstörande effekter och nedsatt fertilitet hos råttor som exponerats för fluor. Författarna anger att manlig fertilitet är nedsatt i områden i världen där fluoros är frekvent, och undersöker nu effekterna på en rad kvinnliga könshormoner och receptorer: östrogen (E) och progesteron (P), östrogen- och progesteron-receptor proteiner (Er-alpha och PgR), follikel-stimulerande hormon receptor (FSHR) och luteiniserande hormon receptor (LHR).

Djuren exponerades för natriumfluorid (NaF) i koncentrationerna 100 och 200 mg/l i dricksvattnet, mycket högre än vad vi normalt utsätts för, men endast under 12 veckor, till skillnad från livslång exponering för lägre halter för människor under hela livet med periodvisa mycket högre exponeringar. Djuren hade, vid försökets slut, ungefär 10 gånger högre fluornivåer än kontrollerna.

Natriumfluorid orsakade signifikanta sänkningar av östrogen och progesteron och i follikel-stimulerande receptorn och ökade aktiviteten i de övriga receptorerna. 100 mg/l NaF hade större effekter än 200 mg/l. Författarna anser att de observerade effekterna är viktiga faktorer vid reducerad fertilitet som observerats vid fluorid-exponering. Man påpekar också att liknande effekter har observerats vid exponeringar för tungmetaller, ftalater, och bisfenol A. Till skillnad mot försöksdjuren är vi exponerade för alla dessa ämnen samtidigt i varierande grad.

Inom Tandvårdsskadeförbundet har vi mycket erfarenheter av att kvicksilverexponerade personer, speciellt tandsköterskor, har fått menstruationsstörningar, missfall, har haft svårt att bli gravida och många har fått livmodern bortopererad. Samma effekter hos tandsköterskor har uppmärksammats i Norge och i Nya Zealand.

tisdag 25 februari 2014

Färre väljer att adoptera

Klipp från TV4 om adoptioner.
"Antalet adoptioner minskar kraftigt och var förra året nere på rekordlåga siffror. Då adopterades 348 barn till Sverige."

Olika ägg

Artikel från Expressen
Ny studie: Kan lösa kvinnlig infertilitet

Foto: Monkeybusiness Images

Tonårsflickor och vuxna kvinnor har med största sannolikhet olika typer av befruktningsbara ägg.
Det visar ny forskning från Göteborgs universitet som kan underlätta behandling av äggstockssjukdomar.

– Kunskapen kommer inte att leda till omedelbart botande av kvinnlig infertilitet. Men det är viktig information för bättre behandling, förhoppningsvis i en nära framtid, säger Kui Liu.
– Det är ett helt nytt koncept. Vi kan titta på den kvinnliga reproduktionen på ett nytt sätt, säger Kui Liu, professor vid institutionen för kemi och molekylärbiologi.

Med hjälp av två genetiskt modifierade musmodeller har den åtta personer stora forskargruppen kommit fram till att det finns två äggtyper i äggstocken hos däggdjur. En "första våg" som börjar mogna vid födseln och en "adult våg" som aktiveras när honan blir vuxen.

Olika jobb
Och forskarna menar att det finns bevis för att detta även gäller människor. Något man nu undersöker för att kunna bekräfta.

– Äggen gör helt olika jobb. Om en flicka, säg yngre än 20 år, får barn är det från den första vågen. Det är också den som hjälper henne att etablera puberteten. Den andra är till för att förse med befruktningsbara ägg för resten av livet, säger Kui Liu.
Han tror att resultaten kan leda till att man lättare kan avgöra vilka ägg som fungerar bäst för provrörsbefruktning. Förbättrad behandling av sjukdomar som har med äggstocken att göra är en annan möjlighet.


"Viktigt information"
Cancerpatienter som går igenom cellgiftsbehandling, vilket kan försämra äggstockarnas funktion, skulle också kunna bli hjälpta, enligt Kui Liu.

– Genom att veta att en yngre flicka och en äldre kvinna har olika ägg vet vi hur vi bättre kan bevara deras ägg när vi fryser ner dem. Man gör det inte i blindo.
Arbetet har pågått sedan 2009 och resultaten publicerades nyligen i tidskriften Human molecular genetics.

– Kunskapen kommer inte att leda till omedelbart botande av kvinnlig infertilitet. Men det är viktig information för bättre behandling, förhoppningsvis i en nära framtid, säger Kui Liu.

söndag 23 februari 2014

Ivf-podden

Avsnitt 2 finns ute nu!




"I detta avsnitt får ni möta Marie som delar med sig av sina erfarenheter, om sorgen och ovissheten som den ofrivilliga barnlösheten innebar för dem som för många andra.Detta är det första mötet med en gäst i en rad av fler!  Ni kommer att möta fler kvinnor och män som berättar om den egna berg och dalbanan. Alla med sina olika upplevelser och berättelser."

lördag 22 februari 2014

Årsmöte!


MISSA INTE CHANSEN ATT PÅVERKA!

Barnlangtan

Den 15 mars har Barnlängtan årsmöte på Fertilitetscentrum i Göteborg.
Datum:   Lördagen den 15 mars
Tid:          9.30 – 14.30
Plats:      Fertilitetscentrum, Carlandersplatsen, Göteborg
Valåret 2014 blir ett år då mycket händer.  Den 15 mars har du chansen att påverka! Vad tycker du att Barnlängtan ska göra? Kom på årsstämman i Göteborg. Det blir mat, mingel och spännande diskussioner med styrelsekandidaterna.
Alla medlemmar i Barnlängtan kallas härmed till årsstämman 2014. Det är årsstämman som är föreningens högst beslutande organ och det är denna som fattar beslutet om Barnlängtans verksamhetsplan. Även styrelsens ledamöter, suppleanter och ordförande väljs vid mötet den 15 mars i Göteborg.
PROGRAM
09.30 – 10.00                      Registrering, mingel och kaffe
10.00 – 11.00                     Föreläsning: Om infertilitet och möjliga behandlingar
11.00 – 12.00                      Årsmötet inleds
12.00 – 13.00                      Lunch och åsiktstorg
13.00 – 13.45                     Valåret 2014 – utfrågning av styrelsekandidater
13.45 – 14.30                     Val av styrelse och valberedning
Föreläsningen och årsmötet är möjliga tack vare Fertilitetscentrum i Göteborg.
Kom ihåg att anmäla dig!
Anmäl dig senast 10 mars genom att maila namn till info@barnlangtan.com. Ange även om det är något du inte äter.
Gratisföreläsningen och lunchen är förbehållet medlemmar i Barnlängtan. Är du inte medlem, går det bra att bli det i samband med anmälan till årsmötet. Medlem blir du enkelt här.
Årsmötet
Vi börjar dagen med kaffe, registrering och mingel kl 9.30. På förmiddagen bjuder vi på en föreläsning om infertilitet och behandlingsmöjigheter av de framstående läkarna på Fertilitetscentrum i Göteborg. Dessutom blir det lunch, helt kostnadsfritt. Ange vid anmälan om det är någonting du inte äter.
Dagordning
Under årsmötet behandlas följande punkter:
  • Årsmötets öppnande
  • Val av ordförande och sekreterare för mötet
  • Val av justeringsmän och rösträknare
  • Fråga om mötet blivit behörigt utlyst
  • Fastställande av dagordning
  • Styrelsens verksamhetsberättelse för 2013
  • Styrelsens ekonomiska rapport för 2013
  • Revisorernas berättelse
  • Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
  • Behandling av motioner och förslag från styrelsen
  • Val av:
    • Ordförande
    • Styrelseledamöter och suppleanter
    • Revisorer och revisorssuppleant
    • Valberedning
    • Övriga frågor
  • Årsmötets avslutande
Årsmötets handlingar

torsdag 20 februari 2014

Brysselkål boostar fertiliteten

Artikel från iForm

GRAVIDITET - BRYSSELKÅL BOOSTAR FERTILITETEN

Går du i bebistankar kan det vara en bra idé att äta brysselkål för att sätta fart på det hela.
De små kålhuvudena är rena supermaten för par som drömmer om att utöka familjen, säger Neema Savvides, expert i näring och fertilitet på Harley Street Fertilitetsklinik i London.
För det första är de sprängfyllda med folinsyra som är avgörande för att stärka fertiliteten hos både män och kvinnor. Dessutom innehåller de massor med vitaminer som höjer spermiekvaliteten och ger livmodern de rätta näringsämnena för att hjälpa spermierna att överleva, säger hon.

SÅ SMYGER DU IN MER BRYSSELKÅL I KOSTEN

  • Mixa en smoothie på banan, blåbär, squash och fryst brysselkål.
  • Riv rå brysselkål till en vintersallad med vitkål, äpplen och mandlar.
  • Ugnsbaka brysselkål ihop med parmesan och lite mager bacon.

onsdag 19 februari 2014

Vill inte vara pappa till tvillingar

Artikel från SvD

Vill inte vara pappa till tvillingar

Malmöparet fick tvillingar efter att ha fått hjälp utomlands med att plantera in embryon. Men mannen vill avsäga sig faderskapet - han hävdar att han bara samtyckt till ett barn.

Nu ska tingsrätten avgöra.

Malmö tingsrätt har beslutat om stängda dörrar när parterna kommer med sina utsagor. I pausen vill ingen kommentera tvistemålet.

- Nu koncentrerar vi oss på förhandlingen och kan först kommentera ärendet när det är avslutat, säger advokat Ulf Bjermer.

Han säger enligt tidningen City att mannen och kvinnan vid ett första besök kom överens med läkaren att endast använda ett embryo. Trots det planerades två embryon in både vid försök två och tre, varav det sista ledde till tvillingfödseln.

- Hon har gått bakom hans rygg, säger Bjermer, som hänvisar till dokument som mannen lämnat in till domstolen där bara kvinnans namnteckning ska finnas.

Tvistemålet är så pass principiellt intressant att tingsrätten behöver två veckors betänketid innan domen faller, enligt domstolen.

- Beträffande målet har jag aldrig stött på något liknande, varken som ombud, god man eller på annat sätt. När vi var i rätten första gången fanns inget prejudicerande rättsfall på det här, vilket kan betyda att det blir prövning i nästa instans oavsett utfall, säger Ulf Bjermer till TT.

Sophie Palmgren Paulsson, advokat vid Tre Advokater i Malmö, konstaterar att äggdonation och insemination är reglerat i föräldrabalken. Men att någon vill avsäga sig faderskapet på grund av att de fick tvillingar är något hon aldrig förr stött på.

- Det här är jättesvårt, jag har aldrig kommit i kontakt med någon liknande frågeställning. Det här blir en väldigt intressant fråga för tingsrätten att ta ställning till, säger hon.

Det hela kan komma att avgöras av huruvida mannen gett sitt samtycke, och hur han gjort det. I stämningsansökan skriver försvararen att mannen inte är biologisk far till barnen. Detta kan komma att spela en viktig roll för tingsrättens bedömning, anser Sophie Palmgren Paulsson.

I föräldrabalken finns ett lagrum som säger att faderskap kan hävas om det genom arvsanlag eller andra omständigheter framgår att mannen inte är barnens far.

- Man kan kanske hålla för visst att han inte är biologisk far. Men han har enligt henne lämnat sitt samtycke, och anses därmed vara barnens far enligt ett annat lagrum i föräldrabalken.

Det hela väcker många frågor, anser hon.

- Kan man bara samtycka till ett barn, eller omfattar samtycket alla barn oavsett hur många ägg som sätts in? Det här är väldigt intressant och svårt.

Även för Gunilla Cederström, utredare i familjerättsfrågor vid Socialstyrelsen, är rättsfallet helt nytt.

- Jag har aldrig hört talas om den här situationen, och det skulle förvåna mig om det faktiskt har funnits något sådant här rättsligt ärende tidigare. Det borde nog ha kommit till vår kännedom, säger hon.

Mannen och tvillingarna, födda 2012, är de två parterna i tvistemålet om faderskapet. Modern var kallad som vittne.

Källa: Malmö TT

tisdag 18 februari 2014

Familjen som har kämpat för livet

Artikel från nwt:

KÄRLEK: Man vet inte hur stark man är förrän styrka är det enda alternativet

En människa får aldrig mer än vad hon orkar bära.
Fina ord.  Tillsammans med en kram kan de skänka tröst till den som kämpar.
Men inga ord i världen kan komma i närheten av att lindra den kamp som ni nu ska få ta del av. 
Inga ord kan göra smärtan och rädslan rättvisa.
Vi börjar med en önskan. Sofias och Pers önskan att bli en familj.


 FOTO: SOLVEIG VOYCE



När Tim såg dagens ljus visste glädjen inga gränser. Sofia Weghammar och Per-Erik Andersson hade försökt få barn länge och slutligen satte de sitt hopp till provrörsbefruktning.
Tim var ett välkommet mirakel.

– De första nio månaderna med Tim var jag så otroligt lycklig, berättar Sofia.

Tim var ett kolikbarn och hade ofta ont i magen. Men han var pigg, ”rund och hullig”, och växte så det knakade.

Vid en rutinkontroll vid barnavårdscentralen förändrades allt. Från en dag till en annan krossades de nyblivna föräldrarnas värld.

Tim var runt tio månader gammal och hade sju tumörer på sina njurar.

Han hade det som heter Wilms tumör, en cancerform som drabbar 1 på 10 000 barn varje år. Runt 10-15 barn i Sverige insjuknar årligen i cancersjukdomen. Och då talar vi om Wilms tumör på ena njuren. Tims tumörer fanns på båda.

– Vi fattade ingenting då, menar Sofia. Det var när vi kollade i journalen som läkaren lämnat vid foten av sjukhussängen och läste anteckningar om tumörer som vi förstod... Sedan gick allt jättefort.

Tims kamp

Livet som småbarnsföräldrar kastades om. Barnkammare byttes mot sjukhus.
Sofia och Per fick inte klä Tim i resårbyxor då läkarna var rädda att kanten skulle klämma på tumörerna. En biopsi togs och skickades till Holland. Läkarna var pessimistiska, det fanns inga direkta fall i Sverige att jämföra med.

Sofia och Per var förkrossade.

– Jag tänkte ofta ”är det här hans sista miljö?”, ”kommer han att få uppleva en julafton?”, berättar Sofia om den första tiden där ovissheten var ständig.

Familjen levde på sjukhuset. Cytostatika, dialys och operationer ersatte vyssjande, föräldraträffar och god natt-sagor.

– Jag vet att jag var hysterisk över att han skulle få narkos när vi var i Karlstad första gången. Jag tänkte ”hur ska han klara det, han är ju så liten?” Sedan tänkte jag samma sak med cytostatikan, med operationer. Hela tiden flyttades gränsen.

Tim kämpade. Trots smärtor klagade han inte, han gick med på allt.

Organdonation

Så kom beskedet. Båda njurarna måste tas bort.

Den ena njuren hade tagits bort redan tidigare. I 2,5 år behandlades Tim i en dialysmaskin. När behandlingen avslutades började man utreda om Sofia eller Per kunde fungera som organdonatorer.

När Tim var 3,5 år hade en lång vår gått. Tim hade hunnit bli storebror till Melvin.

Den där dagen i maj låg han sövd på Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg. På Sahlgrenska sjukhuset låg Per nedsövd samtidigt. Pers njure kördes i taxi till Tim och direkt när Pers njure satts in i Tims kropp satte organet igång att arbeta.

Under tiden att transplantationsutredningen gjordes mådde Sofia dåligt. Hon sökte vård på vårdcentralen i Säffle och trodde att det var ett dåligt skämt när hon fick höra att hon var gravid. Melvin kom också med hjälp av provrörsbefruktning, så Sofia och Per tvivlade på om de förstått beskedet rätt.

– Men Frida kom som en sol till oss, ler Sofia.

Till Thailand

Efter år av sjukhusvistelser, behandlingar och rehabilitering bestämde sig föräldrarna för att få vara en familj igen. De bokade en resa till Thailand och förberedde semestern in i minsta detalj. Läkarintyg, mediciner... Allt var med till jättehotellet där familjen skulle tillbringa de kommande två veckorna.

Den andra dagen drunknade Melvin.

Per skulle lämna saker inne i hotellrummet och trodde att Melvin följt med Sofia till vattengymnastiken som skulle börja en bit längre bort i poolområdet. Sofia hoppade i poolen och simmade bort. Melvin hoppade efter och sjönk till bassängens botten.

Hans kropp kämpade länge innan den tvingades ge upp. Melvin flöt på ytan när katastrofen upptäcktes.
Per kom ut från rummet när han såg en kvinna stå och hålla i ett barn vid poolkanten. Sofia undrade vad alla tittade mot när de badande vände sig om och riktade blickarna mot området där hon nyss varit.

– Vissa saker har etsat sig fast hos mig otroligt starkt, berättar Per. Jag minns hur jag tappade allt, jag skakade när jag insåg att det var Melvin.

– Du vet när man har en mardröm och inte kan ta sig någonstans? Där var jag. Jag försökte med all min kraft ta mig till Melvin men benen var som styltor, säger Sofia.

Hjärtat stannade

På en solstol i närheten låg en norsk semesterfirande läkare. Tillsammans med en poolskötare började hon en hård kamp med att få Melvin tillbaka till livet.

En hostning. En spark med foten.
Efter många och långa upplivningsförsök kom Melvin tillbaka. I ambulansen på väg till sjukhuset stannade hjärtat många gånger om.

I ambulansen fanns Sofia och den norska läkaren,

– Hon var bara där. Hon bara kom från ingenstans...

Kämpen Melvin

Ambulansen tog dem till ett inhemskt sjukhus och därifrån åkte de vidare till ytterligare ett sjukhus.

Släktdraget var påtagligt. Melvin vägrade ge upp och visade en mirakulös styrka.

Efter att familjen kommit hem var konsekvenserna av olyckan påtagliga. Melvin kunde inte dricka vatten utan att drabbas av panik, hade oerhört svårt att vara nära bassänger. Idag ser det annorlunda ut. Även om Melvin fått skador av olyckan vägrade familjen låta vattenfobi bli ett faktum. Tim tävlingssimmar, Melvin har inga problem med vatten.

Efter många år hemma återvände Per till sitt arbete på Volvo bussar. I oktober 2012 fyllde han år. Det var en vanlig arbetsdag till en början. Sedan kom beskedet om varsel och nedläggning av fabriken.

”Inget alternativ”

När den här intervjun gjordes kalasades det på fruktsallad som barnen gjort. Karaktärerna i Shrek diskuterades och en sprallig Tim hann både åka till och komma hem från simträningen.

En familj som burit så mycket samlades för att berätta sin historia. Om det absurda i att upptäcka att livet rullar på utanför mardrömmen medan familjens liv pausats. Om vikten av att aktivt ta ställning till organdonation. Om det obeskrivliga modet och respekten till varandra som Tim, Melvin och Frida visar varje dag.

Medan andra längtar efter förändring och spänning söker Sofia och Per en lugn vardag där familjen är i fokus. En vardag utan dramatik, ångest och oro.

Det är då de får ork.

– Vi har fått dra det som hänt växelvis, Per och jag, turats om att bära. Man måste orka. Man har inget annat alternativ. När Tim blev sjuk sa vi att ”den här skiten ska inte få ta över vår familj”. Vi vill våra barn det allra bästa och vill ha det så bra som det bara går. Vi lever för varandra här och nu.

Solveig Voyce
0533-464 41

fredag 14 februari 2014

Alla hjärtans dag

Barnlängtan önskar er alla en underbar
Alla hjärtans dag!

torsdag 13 februari 2014

Barnlängtan Skåne

Bor du i eller i närheten av Skåne?

Vi vill starta en ny samtalsgrupp och efterlyser därför ofrivilligt barnlösa par, som är intresserade av att prata med andra i samma situation.

Är du/ni intresserade, skicka ett meddelande med mailadress till oss på www.facebook.com/barnlangtanskane eller maila skane@barnlangtan.com.

Sedan tidigare finns en adoptionsgrupp och en grupp för ivf-föräldrar. Vill du/ni vara med i någon av dem, tveka inte att höra av dig/er!


Ivf-podden

Vill tipsa er om sidan IVF-podden som nu är igång med sin första podcast:


"Väkommen till ivfpodden! Tusentals par i Sverige har svårt att bli gravida, och efterfrågan på information och hjälp om ämnet är stort. Under våren kommer vi att släppa avsnitt där vi fokuserar på olika frågor kring barnlöshet och det är vi, fertilitetesläkaren Carolina Tristen och barnmorskan Emma Karling Widsell, samtalar kring olika teman om fertilitiet och infertilitet. Det även kommer att finnas möjligheter för frågor och svar från lyssnarna och läsarna på hemsidan."

Gå in på sidan för att lyssna på första avsnittet!

onsdag 12 februari 2014

Dela med dig

Känslor, fakta, tankar, åsikter eller tips.
Har du något du skulle vilja dela här på Barnlängtanbloggen?
Maila till mig: camilla.garefelt@barnlangtan.com


tisdag 11 februari 2014

Man tar för givet att man ska kunna få barn

Artikel från Metro

Sara Olsson tog för givet att hon skulle kunna få barn. Det var ju vad hon var skapt för. Men efter sju misslyckade IVF-försök tappade hon tron och gick in i väggen. Efter sex års misslyckanden blev hon äntligen gravid.

Foto: Christina Blom

Efter sex år av misslyckade IVF-försök är Sara Olsson i dag mamma till tvillingarna Ture och Sixten.
Nu vädjar hon till alla att våga prata om den skräck som så många står inför – men ändå håller tyst om.

Sara Olsson, 27, och hennes man Anderas Olsson hade gift sig och skaffat hus. Det fanns det bara en pusselbit kvar för att livet skulle bli komplett för dem: ett barn. Eftersom Sara bara var 20 år när de bestämde sig för börja försöka fanns det inte en tanke på att det skulle kunna vara svårt. Hon visste att hon var i den perfekta åldern för att få barn rent biologiskt. Men ju längre tiden gick, desto närmare kröp sig deras mardröm.
– Vi ignorerade det nästan helt i två och ett halvt år. Vi försökte och försökte. Till slut bestämde vi oss för att pröva IVF och då tänkte jag att nu är det klart. Men det var det ju inte, säger Sara Olsson.

Hon blev gravid på första försöket med IVF men lyckan vände lika snabbt när hon fick missfall. På andra försöket hände precis samma sak: graviditet följt av missfall. Sedan fortsatte det med fem misslyckade försök på rad.
– Det var som en berg-och-dalbana alltihop. Prover, ultraljud och sedan får man det rakt i ansiktet: ”det blev ingenting”. Men ovissheten under ruvningen var ändå värst. Efter det sjunde försöket gick jag in i väggen och bara tänkte att vi skulle skita i allt.

Till en början var Sara och Andreas ganska tysta om deras problem och det var inte många som visste att de försökte med IVF. Sakta började de prata allt mer om det, bland annat genom en blogg, vilket fick Sara att må bättre.
– Folk behöver få veta. Dels slutar folk att fråga om man inte ska ha barn snart och dessutom är det jättevanligt att använda IVF nu. Är man öppen med det visar det sig att var och varannan har IVF-barn.

Efter en tid kom Sara på fötter och då bestämde de sig för att göra ett sista försök. Gick det inte fick det vara.
– Ibland pratade vi om att vi skulle skaffa massor av hundar i stället. Egentligen var det inget alternativ men det var oundvikligt att få panikkänslor. Man tar för givet att man ska kunna få barn. Det känns ju som att alla får barn. Så i grunden kändes det nog som ett sorts misslyckande.

Men plötsligt hände det. Efter sex år av misslyckade försök vände äntligen allt och Sara blev gravid med tvillingarna Ture och Sixten, som i dag är 1 år och 8 månader gamla. Om en tid hoppas de kunna skaffa ett syskon till, också via IVF.
– Det är världens bästa uppfinning. Men många tror att det är klart bara för att man väljer att göra det. Så är det ju inte. Alla lyckas inte. Om jag bara vetat att det skulle ta åtta försök innan det gick hade allt blivit annorlunda. Därför är det så viktigt att vi pratar om det här. Så att det inte är något man skäms över.


IVF-försök har femdubblats på 20 år
1991 gjordes 3 000 försök av kvinnor som försökte bli gravida med provrörsbefruktning, så kallat IVF. 2011 var siffran femdubblad med nästan 15 000 försök.
Enligt överläkaren Christina Bergh, registerhållare vid Qivf som sammanställer resultaten av alla IVF-behandlingar som utförs i Sverige, finns det många faktorer som ligger bakom ökningen.
– Dels har resultaten, alltså antalet graviditeter, blivit mycket bättre med åren. Det gör att fler vill försöka. Men givetvis handlar det även om att mammorna blir allt äldre, säger hon.

I dag leder ungefär var fjärde provrörsförsök till graviditet, vilket är dubbelt så mycket som 1994. Den tekniska förbättringen innebär framförallt även att äldre kvinnor har en betydligt större chans att bli gravida än för 20 år sedan.
– Man har helt enkelt blivit bättre på att ta hand om äggen. Så det kan mycket väl vara så att de över 40 står för en stor del av ökningen.

Trots att IVF blivit mångas alternativ till barnlöshet är det inte helt riskfritt. Enligt Christina Bergh har man genom studier till exempel sett att barn som blivit till genom IVF är lite mindre än andra barn samt i högre grad får missbildningar.
– Men det kan man inte knyta till just IVF, utan det kan lika gärna handla om att mamman är äldre än vanligt.

Att försöken däremot skulle kunna fortsätta öka lika mycket som under de senaste 20 åren har hon svårt att se.
– Jag tror att vi kommer hamna på en nivå som är ganska statisk. Det skulle vara om landstingen tillät en syskonbehandling, vilket man inte gör i dag.


Artikel skriven av KAROLINA SKOGLUND

måndag 10 februari 2014

Årsstämma Barnlängtan

Valåret 2014 blir ett år då mycket händer.  Den 15 mars har du chansen att påverka! Vad tycker du att Barnlängtan ska göra? Kom på årsstämman i Göteborg. Det blir mat, mingel och spännande diskussioner med styrelsekandidaterna.
Alla medlemmar i Barnlängtan kallas härmed till årsstämman 2014. Det är årsstämman som är föreningens högst beslutande organ och det är denna som fattar beslutet om Barnlängtans verksamhetsplan. Även styrelsens ledamöter, suppleanter och ordförande väljs vid mötet den 15 mars i Göteborg.
Har du förslag? Motioner skickas till styrelsen@barnlangtan.com senast den 15 februari för att tas upp vid årsstämman.
Plats, tid och dagordning meddelas inom kort.

lördag 8 februari 2014

Barnlängtansradio

I torsdags hade P4 Dalarna tema barnlöshet. Allt från adoption till provrörsbefruktning - lyssna!


fredag 7 februari 2014

Serie-tips

Private Practice

Har alldeles nyss fått upp ögonen för den här serien.
Den handlar om Addison, som många känner igen från Grey's Anatomy.
Hon har börjat arbeta på en privat klinik och jag tycker att det är en serie som ofta tar upp svårigheter med att skaffa barn och även svårigheter i samband med graviditet.
Ett litet tips för er som vill ha något att titta på.

torsdag 6 februari 2014

IVF-Falun 25år!

Från Sveriges Radio:
Många som haft svårt att bli gravida har fått hjälp på IVF-kliniken i Falun.
Kliniken, som nu fyller 25 år, har hjälpt patienter även utanför Dalarna med provrörsbefruktning.
Barnmorskan Maria Blennborn och embryologen Ann-Britt Engström visar oss runt på mottagningen där barnlösa par kan få hjälp via IVF. Ägg och spermier sätts ihop i ett laboratorium och sätts sedan tillbaka in i livmodern.


Kliniken fyller nu 25 år och några av dem som fått hjälp här är Linda Östberg och hennes man Per.
– Vi vill ha ett barn till, ett syskon till vårt äldsta barn Hugo. Det hade visat sig att jag inte kunde bli gravid några år efter vårt första barn. Det var ju en tuff behandling, både fysiskt och psykiskt. Men det visade positivt på första försöket, men sedan fick jag missfall efter vecka 13, berättar Linda Östberg.
Linda och Per försökte igen men misslyckade och de tänkte ge upp. Läkaren på kliniken övertalade dem att fortsätta och bjöd på ett försök till.
– Och då gick det allt enligt planer, den tredje gånger säger Linda Östberg.

Staffan Nilsson är verksamhetschef på IVF-kliniken och har gjort provrörsbarn i 25 år.
– I början var det väl 100-200 behandlingar per år. Nu är det 800 ungefär. Jag tror att människor nu är mer öppna, man vill få den behandling som finns.

Men vem är ofrivilligt barnlös? Jo, det är par som försökt bli gravida i ett år men inte lyckats.
I Dalarna betalar landstinget för tre IVF-försök men paret får inte ha några gemensamma barn sedan innan och kvinnan får inte vara äldre än 40 år.
Lesbiska par har samma rättigheter men ensamstående har inte fått det än.

När sjukhuset gjort en utredning remitteras par som behöver IVF till IVF-kliniken.
– Vårt mål är att 70 procent av patienterna ska få ett barn efter tre behandlingar, säger Staffan Nilsson.

För Linda och Pär blev det en tuff resa, men väl värt det, då resultatet blev sonen Carl.
– Vår äldsta grabb har fått ett syskon, och vi har fått en fantastisk son. Vi brukar tänka på det emellanåt, att om vi inte tagit det här steget, då hade inte han funnits, säger Linda Östberg.

Fakta: IVF
In vitro-fertilisering - IVF - eller provrörsbefruktning är en fertilitetsmetod där kvinnans ägg befruktas av mannens spermier utanför kvinnans kropp (in vitro), i stället för i äggledarna, som efter ett samlag eller vid inseminering.

IVF kan utökas med ett flertal metoder. Den vanligaste innebär att spermier och ägg sätts i en droppe näringslösning för att en spermie ska kunna befrukta ett ägg på "naturlig väg", det vill säga som annars skulle ske i kvinnans äggledare. För att ge möjlighet till biologiska barn även för par där spermierna inte lyckas befrukta ägget i näringslösningen har man utvecklat tekniker som bygger på att man med hjälp av en liten glasnål, så kallad mikroinjektion, för in spermien intill eller ända in i äggcellen.

De första graviditeterna efter provrörsbefruktning (IVF) i Sverige inträffade 1981 och det första IVF-barnet föddes 1982 i Göteborg. Under 1980-talet etablerades flera nya IVF-enheter och antalet fullständiga behandlingar steg successivt.

Idag genomförs över 13 000 behandlingar med IVF i Sverige per år. Som resultat föds runt 3 500 barn. Långtidsuppföljningar av IVF-barn visar att de är lika friska och välmående som barn som kommit till på annan väg.

Källor: Vårdguiden och Wikipedia.

Är själv väldigt tacksam till IVF-Falun som hjälpte oss att få vår efterlängtade dotter.
TACK!

//Camilla

tisdag 4 februari 2014

Insemination

FILMKLIPP
I min familj - Edvin
Edvin blev till via insemination och har därför ingen pappa han känner till. Edvin är väldigt intresserad av sport och hans morfar också. Förutom mamma så är morfar den som Edvin träffar mest. Morfar har lärt Edvin att spela fotboll och nu håller han på och lär Edvin att åka skridskor och spela lite hockey. Vi får följa med till ishallen och se dem öva.

måndag 3 februari 2014

Ökad risk för skilsmässa

IVF's hidden heartbreak: Failed fertility treatment TRIPLES the risk of divorce

  • Within 12 years of failed fertility treatment, 27% of women are no longer living with their partner - three times more than those who had a child
  • IVF treatment has been described as one of the most stressful things a couple can go through

All parents know that having a baby can put a strain on the strongest of marriages.
But now, new research suggests struggling to have a baby can make divorce or separation even more likely.
Danish researchers found couples who have a rocky patch because of failed IVF treatment are three times more likely to end up separating than those who do become parents.

The researchers, who published their findings in Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, found that within 12 years of failed fertility treatment, 27 per cent of women are no longer living with their partner.


They studied 47,000 women with an average age of 32 from the Danish National Patient Registry and the Danish In Vitro Fertilization Registry, Medical Daily reports.
The women studied all sought medical help for infertility between 1990 and 2006.

WHAT ARE THE SIDE EFFECTS OF IVF?

Drug reactions
A mild reaction to fertility drugs may cause hot flushes, depression or irritabilit, headaches and restlessness. 
Ovarian hyper-stimulation syndrome (OHSS)
OHSS can be a dangerous over-reaction to fertility drugs used to stimulate egg production. It can cause symptoms such as a swollen stomach, stomach pains, nausea and vomiting.

Risk of Miscarriage
Although the risk of a miscarriage after IVF is no higher than after a natural conception, the risk is not lower. The stress of trying so hard to conceive can compound the grief when a mother loses a baby through IVF.
Seven years later, 43 per cent remained childless and they were three times more likely to have separated from their partners than those who had children.
‘This research is important because although earlier research has shown that fertility problems and its treatments are major stressors…especially if the treatments are unsuccessful, we did not know how many of these couples actually decide to split up if they did not get a child,’ lead researcher Trille Kristina Kjaer told Medical Daily.
She added: ‘Now that we know that there is a higher probability of divorce if you do not get a child after a fertility evaluation the individual couples, and also the medical staff that work with these women, can initiate proper interventions earlier and hopefully prevent some of the break ups.’
IVF patients have claimed the treatment is as stressful as any other major life event, such as divorce or the death of a family member.
For people having the treatment privately, there can be significant financial stresses involved which can put a strain on relationships.

The treatment can also cause significant disruption to family, work and social activities which can also cause marriages to become strained.
While IVF is very stressful, there is no guarantee it will be successful.
For women under the age of 35, there is a 32 per cent chance of each cycle of IVF resulting in a live birth.
For women who are 40, there is a 13 per cent chance of the IVF being successful.


Read more: http://www.dailymail.co.uk/health/article-2549306/The-hidden-cost-IVF-Failed-fertility-treatments-TRIPLES-risk-divorce.html#ixzz2sB3RaZnL
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

söndag 2 februari 2014

Hur är det med lika vård?

Artikel från Länstidningen Östersund

Rådet vi fått är att flytta från Jämtland"

Emma och Gunnar Hagqvist har förlorat två döttrar i en ärftlig muskelsjukdom.
Nu vill de bli föräldrar igen, men landstinget säger nej till den metod som skulle kunna ge dem ett friskt barn.

Relaterat

Artikelbilder

Emma Hagqvist har förlorat två döttrar i en ärftlig muskelsjukdom.
Nu vill Emma och maken Gunnar bli föräldrar igen, men landstinget säger nej till den metod som skulle kunna ge dem ett friskt barn.
Emma Hagqvist har förlorat två döttrar i en ärftlig muskelsjukdom. Nu vill Emma och maken Gunnar bli föräldrar igen, men landstinget säger nej till den metod som skulle kunna ge dem ett friskt barn.Foto: Malin Moberg
"Det är ett brott mot lagen om lika vård", säger Emma Hagqvist
"Det är ett brott mot lagen om lika vård", säger Emma HagqvistFoto: Malin Moberg

FAKTA

PGD-metoden

• Vid Preimplantatorisk genetisk diagnogstik genomförs en provrörsbefruktning där ägg plockas ut som senare befruktas utanför kroppen.
•Tre dagar efter befruktningen görs en provtagning av varje embryo där en eller två celler tas ut och testas för sjukdomen.
• På det här sättet säkerställs vilka embryon som är friska och vilka som har anlaget.
• De friska sätts tillbaka in i livmodern.
Våren 2012 föddes Emma och Gunnar Hagqvists efterlängtade dotter Kerstin. När Kerstin var några månader gammal fick Emma och Gunnar beskedet att deras lilla dotter hade den ärftliga muskelsjukdomen Spinal muskelatrofi, SMA typ1. Hon hade fått sin sjukdom via sina föräldrar eftersom både Emma och Gunnar helt ovetandes var bärare av sjukdomen. En dödlig sjukdom med hastigt sjukdomsförlopp där de barn som har sjukdomen dör innan tio månaders ålder, eftersom musklerna bryts ner och påverkar svalget och lungorna. Kerstin blev elva månader.
Paret har varit gravid ytterligare en gång med dottern Ingrid, men valde då att avsluta graviditeten eftersom Ingrid också visade sig ha samma sjukdom.
– Det var ett fruktansvärt svårt beslut, samtidigt som vi kände att Ingrid slapp gå igenom det som Kerstin genomled under sitt korta liv. Kerstin hade det mycket jobbigt med slem i luftrör och lungor och andningen som försämrades hela tiden, slangar som fick suga rent och maskiner som skulle hosta åt henne, säger Emma Hagqvist.
Emma och Gunnar vill nu få chansen att bli föräldrar till ett friskt barn genom preimplantatorisk genetisk diagnostik, PGD, som är en provrörsbefruktning där sjuka embryon väljs bort och de friska sätts tillbaka in i livmodern.
För Emma och Gunnar innebär nämligen en vanlig graviditet 25 procents risk att få ännu ett barn med SMA. Och först i vecka 14 skulle de få veta om fostret var friskt efter att ha gjort ett vävnadsprov på moderkakan. Om fostret skulle visa sig ha sjukdomen skulle de tvingas genomgå en uppslitande sen abort igen.
– Det önskar jag ingen förälder, säger Emma.
Behovet av PGD ligger på runt 100 fall per år i Sverige och behandlingen görs i Huddinge och i Göteborg efter remiss från landstinget. I de allra flesta landsting i Sverige är metoden praxis men inte i fyra landsting i Norrland.
– Min svåger och hans fru är också bärare av SMA. De bor på västkusten och blev omedelbart erbjudna PGD-metoden utan att ens fråga om den själva. Vi tillhör samma familj men det blir så tydligt att vården är orättvis, säger Emma.
Emma och Gunnar lämnade förra året in ett medborgarförslag till landstinget där de föreslår att PGD-metoden ska införas även i Jämtland och motiverar förslaget med att "det är ett brott om lagen mot lika vård" och hänvisar också till statens medicinsk-etiska råd, SMER som på sin hemsida skriver "Eftersom en selektiv abort kan upplevas som påfrestande av etiska eller andra skäl uppfattas PGD ofta som ett bättre alternativ".
En utredning om PGD-metoden pågår nu i Norrlandstingens regionförbund.
– Men beslutet fattas i en instans som vi inte har någon möjlighet att påverka, säger Emma.
Emma och Gunnar har fått veta att om de bekostar PGD-metoden själva kan de få den utförd på Karolinska Universitetssjukhuset. De kan även vända sig till ett annat EU-land eftersom man som EU-medborgare har rätt till lika vård i Europa.
– Rådet vi fått från läkarna här är att flytta från Jämtland, men det är inget alternativ, säger Emma.
Emma är doktorand i Hälsovetenskap vid Mittuniversitetet och Gunnar arbetar som distriktsläkare.
– Vi har verktygen och kunskapen att driva det här vidare. Vi har även de ekonomiska förutsättningarna, men det är en rättvisefråga. Jag och Gunnar ska inte kunna köpa till oss den vård vi behöver när andra i Jämtland kanske inte har samma möjlighet, säger Emma.

Spermiedonation?

En av våra medlemmar söker kontakt med andra som har fått barn via spermiedonation. Har du fått ett barn via donation och lust att prata med andra i samma situation? Maila till info@barnlangtan.com så drar vi ihop en grupp!