Mäns och kvinnors upplevelser av ofrivillig barnlöshet skiljer sig åt, enligt docenten och terapeuten Ingegerd Wirtberg.
Kvinnorna har ett biologiskt försprång och männen kommer lite efter, säger hon.
Seminariet om ofrivillig barnlöshet i torsdags fyllde ÅHS konferenscenter med yrkesverksamma personer. Arrangörerna Folkhälsan och Ålands hälso- och sjukvård hade bjudit in experter som föreläsare.
En av dem, docent Ingegerd Wirtberg från Lunds universitet, berättade om sin forskning om kvinnors och mäns upplevelser av ofrivillig barnlöshet. Hur man reagerar är högst individuellt, säger hon. Men det går att se vissa skillnader mellan kvinnors och mäns reaktioner.
– Kvinnor har ett biologiskt försprång, eftersom många av utredningarna och undersökningarna i första hand gäller deras kroppar, säger hon.
Kvinnorna är ofta mer drivande och tar fler initiativ.
– De blir mer involverade. Männen reagerar i stället på kvinnornas reaktioner och känslor.
Det blir en osynkronisering inom paret.
– Männens reaktion kan komma lite senare och det behöver man vara lyhörd för.
Livsplanen i fara
Det har gjorts betydligt fler studier på kvinnor än på män i fråga om ofrivillig barnlöshet.
– För kvinnor kan tankarna handla om graviditeten och förlossningen och om att man vill inlemmas i det kvinnliga nätverket.
Männens tankar kan i stället utspela sig lite längre fram i livsförloppet. Att få stå vid en fotbollsplan med barnen är ett exempel.
När ett par råkar ut för ofrivillig barnlöshet sätts deras livsplan i fara, enligt Ingegerd Wirtberg.
Allmänheten är visserligen ganska välinformerad om vad ofrivillig barnlöshet är i dag.
– Men man är ofta oförberedd på att det ska drabba en själv, på samma sätt som det är med sjukdomar.
Många ofrivilligt barnlösa skaffar själva information om ämnet via internet. Men det är viktigt att söka hjälp och att prata med någon också, anser hon.
– Här på Åland är det så föredömligt att det finns en familjerådgivare vid Folkhälsan som kan det här området. Det kan underlätta för många. Det här är en svår process, men på Åland är det väldigt bra förspänt.
Ingegerd Wirtberg berättar om en studie som gjordes bland par som upplevde ofrivillig barnlöshet på 1980-talet. De fick frågan vad de skulle ge för råd till dem som är ofrivilligt barnlösa nu.
– De svarade att man ska fatta ett aktivt beslut och inte låta tiden rinna iväg, att man ska söka hjälp och att man behöver ha någon att prata med.
På Åland finns sedan två år en stödgrupp för ofrivilligt barnlösa. Att det finns en sådan grupp är fantastiskt, tycker Ingegerd Wirtberg. I Sverige har den rikstäckande intresseförening Barnlängtan funnits i nästan 30 år.
– Medlemmarna är ett stort stöd för varandra och det är en väldigt livaktig förening.
Åländsk stödgrupp
Teresa Blåhed, som var med och startade den åländska stödgruppen för ofrivilligt barnlösa, informerade om verksamheten under seminariet. Gruppen träffas i Folkhälsans allaktivitetshus den sista torsdagen i varje månad.
– Vi berättar vad vi har gått igenom under den senaste månaden. Vi fikar, pratar, skrattar och gråter. Just nu är vi elva par i gruppen. Ofta är det bara tjejerna som träffas, men några gånger är det männen också. De har tyvärr ofta mycket svårare att prata om det här, säger Teresa Blåhed.
Hon är tacksam över stödgruppen och vill gärna påminna andra om att den finns.
– Väldigt många är i den här situationen. Men det är många som tycker att det är jobbigt att komma. Man måste vara ganska stark i processen för att orka gå till en grupp, säger hon.
De som är intresserade av att delta kan ta kontakt med Teresa Blåhed till exempel på Facebook.
– Vi har också satt upp affischer på olika avdelningar och mottagningar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.