torsdag 9 januari 2014

Dokumentärer om adoption

På UR finns det två stycken dokumentärer om adoption för er som är intresserade:

Adoptionens pris
På grund av fattigdom och aids väljer ett etiopiskt par att lämna två av sina barn, 4 och 2 år gamla, till adoption. Ett danskt par, som länge längtat efter egna barn, adopterar de två barnen. De etiopiska föräldrarna har hela tiden förespeglats att de ska fortsätta att ha kontakt med sina två barn. De har också trott att de skall få en ekonomisk kompensation av de danska adoptionsföräldrarna. Men adoptionsbyrån DanAdopt håller inte vad de lovat och det etiopiska paret börjar sakta inse att de har blivit lurade. Och för den danska familjen börjar problemen redan på resan på flyget tillbaka till Danmark. Speciellt den äldsta flickan reagerar starkt på separationen från sina biologiska föräldrar.

Adoption och längtan efter kärlek
Ett amerikanskt par adopterar tre barn, 11-åriga Masha och 5-åriga tvillingarna Marcel och Vadim, från ett barnhem i Ryssland. Deras första år tillsammans blir en känslomässig och turbulent tid. Att adoptera tre barn blir mycket svårare för dem alla än vad de någonsin hade anat. De tre barnen är uppväxta på barnhem och har svårt att lita på andra. Förutom denna svårighet ska de lära sig prata ett helt nytt språk, anpassa sig till en ny miljö och försöka passa in i familjen. Omställningen är total. Familjen anlitar två av de främsta utvecklingspsykologerna i USA för att få hjälp i processen att skapa närhet och förtroende till sina tre nya barn. Psykologerna filmar olika episoder i hemmet som de sedan tittar på tillsammans med föräldrarna. Det blir en omskakande och lärorik upplevelse.

2 kommentarer:

  1. Den första filmen ger ingen generell bild av adoption, utan en bild av en udda adoption som går fruktansvärt fel. Tragiskt och ofattbart och smärtsamt. Den som vill stärkas och se något som mer skildrar adoptioner som de oftast ser ut kan hellre se den här: http://www.ur.se/Produkter/165151-En-timme-om-adoption

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.