fredag 4 oktober 2013

Fria ord

Från Norrbottens Kuriren
Fria ord: Det finns kvinnor som vill vara surrogatmamma

LÄSER I KURIREN den 16 september artikeln "Orättvisa regler för äggdonation". Där står att läsa om orättvisan som råder beroende på var i landet man bor. Vidare att "många ofrivilligt barnlösa upplever det som ett oerhört svek från samhället". Anna Wåts på föreningen Barnlängtan säger "Alla andra ges vård utifrån medicinska grunder. Men för oss gäller regler som landstingspolitikerna satt upp".
Att inte kunna få barn är en oerhörd sorg. Att dessutom nekas äggdonation, vilket ju är en möjlighet till graviditet, är fruktansvärt. Men det är ett faktum i vårt land, vi bestämmer inte alltid över våra egna kroppar - det gör andra så mycket bättre!
Tycka vad man tycka vill om etiken i dessa frågor, de kan diskuteras i oändlighet. Tack och lov har vi i alla fall kvar yttrandefriheten. De som oftast har negativa synpunkter i frågor som rör alternativa metoder att få bli föräldrar är de som fått barn på det "rätta sättet". De har åsikter som "det kanske inte är meningen", "man kan väl adoptera, tänk så många barn som har det svårt", "man ska inte gå emot naturen" och så vidare, och så vidare. Avstår att bemöta dessa frågor.
Surrogatmödraskap är, likväl som äggdonation, ett alternativ till att få barn. Tyvärr, egen åsikt, är inte detta tillåtet i vårt fria land - än. Där har de homosexuella "tur", de kan bli föräldrar genom denna metod. I vissa andra länder är detta tillåtet men inte att rekommendera eftersom den blivande mamman inte får adoptera "sitt" barn i Sverige.
Det finns ytterligare en grupp kvinnor, förutom de med nedsatt äggproduktion, som är i behov av surrogatmödrar. De som av medicinska skäl varit tvungna att operera bort sin livmoder. Dessa kvinnor kan ha kvar sina äggstockar och således fortfarande bli mamma om någon "lånar ut sin livmoder". De borde kunna få genetiska barn genom provrörsbefruktning likväl som övriga som erbjuds den hjälpen.
Jag vet att det finns kvinnor som gärna skulle vilja vara surrogatmamma. Kvinnor som aldrig mår så bra som när de är gravida. Kvinnor som vet vilken lycka det är att få bli förälder. Kvinnor som inte tänker ekonomi utan endast empati. Kvinnor som sett småbarns längtan efter syskon förbytas i besvikelse.
Låt kvinnan bestämma över sin kropp!
M.N.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.