lördag 1 juni 2013

Tack för din åsikt!

Vi fick en kommentar på inlägget gällande EFT:

Hej,

Jag förstår att den som har postat det här tipset har gjort det i all välmening. 

Men.

Inlägget innehåller en hel del saker som får mig att reagera. 

"...studier i USA visar att avslappnade par har upp till 30% större chans att bli gravida efter IVF-behandling än sina stressade dito".
Det var ju väldigt intressanta uppgifter. Men vad betyder "avslappnad" här? Hur har man mätt det? Hormonnivåer, självskattning, eller något annat? Och 30%, hur har man kommit fram till den siffran? Vilka är dessa studier? En länk till en forskningsartikel i en granskad tidskrift hade varit på sin plats. USA är stort och har många skickliga forskare, liksom många kvacksalvare. 

Och sedan nästa del, tipset om workshopen. Den kostar 1450 kr. Det är mycket pengar för personer som redan har omfattande kostnader för fertilitetsbehandlingar och kanske adoptionskö. Hur vet vi att workshopen hjälper? En titt på Rebeckas hemsida gör i alla fall inte mig övertygad. Hon är "avancerad EFT-coach (certifierad av AAMET)". EFT är klassat som pseudovetenskap och är inte erkänt av några etablerade medicinska eller psykologiska samfund vad jag har kunnat se. Det finns alltså ingenting som tyder på att det skulle vara bättre för ens IVF-prognos att lägga en massa pengar på den här workshopen än på nästan vadsomhelst annat (säg en natt på ett trevligt hotell med god frukost).

Vi ofrivilligt barnlösa är en desperat skara. Jag är övertygad om att den som har lagt upp det här tipset själv är, eller har varit, ofrivilligt barnlös, och därför menar väl. Men att uppmuntra ledsna desperata människor att lägga mycket pengar på något som troligtvis inte fungerar bättre än vilket vanligt stödsamtal som helst, det är faktiskt inte till hjälp. Vi har det svårt som det är. Att få höra att man "bara ska slappna av" eller betala pengar för högst tveksamma behandlingar behöver vi inte. Vi behöver riktig, evidensbaserad sjukvård på lika villkor och efter behov snarare än politik. Jag vet att den här föreningen kämpar för det också. Tips om pseudovetenskap sänker tyvärr föreningens trovärdighet. 

Hälsningar, Ebba 
(också ofrivilligt barnlös)


Jag vill bara säga att jag uppskattar att du delar med dig av dina åsikter Ebba och jag förstår precis hur du tänker. När jag själv läste igenom denna publicering så kände jag mig själv väldigt skeptisk. Jag har aldrig tyckt om kommentarer om att stress kan påverka fertiliteten och att behöva höra att man ska slappna av har nog inte fått en kotte att må bättre. 
Den här LÄNKEN leder till Rebeckas hemsida och där finns de länkar som ska visa på att avslappnade par har större chans till att bli gravida efter IVF.
Visst är många av oss desperata och villiga att prova allt som går för att bli gravida men jag tycker inte att vi som förening ska utesluta vissa behandlingar utan det handlar väl mer om att man själv ska kunna se ett utbud och därav göra sina val. Skulle vi få ett tips om någon annan behandlingsmetod så kan vi även dela med oss av denna. 
På vår hemsida så har vi till exempel fått en fråga gällande akupunktur och svar från en läkare på IVF kliniken i Falun:
Fråga:
Hej!
Jag har gjort två inseminationer och en IVF-behandling som båda misslyckats. Innan dess hade vi försökt att få barn i tre år. I vårat fall har de inte hittat något fel på någon av oss, har normal ägglossning och min man har fungerande spermier. En av inseminationerna provade vi akupunktur.  Tänkte prova akupunktur igen nästa IVF, akupunktören säger att jag har
"livmoderkyla" som jag förstår är någon spänning i kroppen.

Vid inseminationen fick jag akupunktur före och även dagen då inseminationen utfördes. Känner mig osäker om det är rätt. Har hört andra som provat akupunktur som komplement, men de har inte fått akupunktur samma dag som behandlingen. Men i deras fall vet jag inte om de har samma "fel" som jag. Vet ni något om detta? Har ni hört talas om livmoderkyla?
Med vänliga hälsningar Anneli!
Svar:
Bästa Anneli,

Det finns en hel del undersökt beträffande akupunktur och behandling för barnlöshet. Det går kanske inte att avgöra om akupunktur förbättrar möjligheten att bli gravid, men det framstår i alla fall som att det ger enbart goda effekter. En av de effekter som visats är att det ökar blodflödet i livmodern. Det kanske kan gå ihop med uttrycket "kyla" i livmodern men du ska inte haka upp dig alls på det - din livmoder fungerar alldeles säkert helt normalt men akupunktörer med kinesisk skolning uttrycker medicinska termer på ett helt annat sätt än vi eftersom deras tankesätt handlar om energier mer än kemi.

Det är inte så viktigt exakt när akupunkturen ges. Nyligen kom en studie från Danmark som visade att det var särskilt bra strax före och/eller efter äggåterförande vid IVF. Därför erbjuder vi på IVF Falun patienterna möjlighet att få akupunktur i mån av tid. Samtidigt gjorde vi i Falun för flera år sedan en studie om akupunktur som bedövning vid ägguthämtning utan att vi kunde se att det blev någon skillnad i graviditetsfrekvensen (men det fungerade bra som bedövning). Men flera andra studier som vi gjort på IVF Falun talar för att de positiva effekterna sitter i längre än bara för stunden och att det alltså kan ges långt innan äggåterföring. Så fortsätt du gärna med akupunktur och bekymra dig inte för exakt när det ges.

Lycka Till!

Urban Waldenström
Överläkare
IVF Falun
Många skulle säga att akupunktur bara är ett påhitt dit många ofrivilligt barnlösa slösar pengar men samtidigt tycker jag att var kvinna, eller man, ska få avgöra själv vad man vill göra.
Kanske har man redan testat allt och vill se vad man har för möjligheter. Det finns många som vill ha alternativa behandlingsmetoder även om det kanske inte är något som frestar dig eller mig.
Det är verkligen tråkigt att du tycker att tipset sänker föreningens trovärdighet.
Det är absolut inte så att vi vill utnyttja ofrivilligt barnlösa till att lägga massor med pengar på en behandling som man inte är intresserad av. Jag vet själv hur hårt det slår när man inte lyckas och står med ett landsting som inte stöttar en och lån för att kunna nå sina drömmar.
//Camilla

4 kommentarer:

 1. Hej igen,

  Jag vill bara understryka att jag
  1. absolut inte tror att ni försöker lura någon medvetet, samt
  2. hade besökt Rebeckas sida innan jag skrev mitt inlägg (och inte blivit övertygad).

  Givetvis är det bra att ni kommer med tips, men alla tips (och metoder) måste kunna hålla för en kritisk granskning. Här på er blogg fanns en länk till (och därmed gratisreklam för) en ganska kontroversiell metod. Länkarna som EFT-terapeuten själv listar på sin sida övertygar inte mig. De går till:
  - En engelskspråkig hälsoportal som talar om kombinationen stress och infertilitet.
  - En blogg på nytimes.com
  - En artikel i Daily Mail (Storbritanniens mesta slasktidning - ungefär här bör man bli djupt skeptisk)
  - Tre länkar till olika forum för liknande behandlingar.
  Efter en del klickande bland dessa forum dyker det slutligen upp en länk till vad som verkar vara en riktig vetenskaplig studie (utförd på 83 personer, varav en tredjedel fick EFT-behandling, alltså en ganska liten studie), som visar att EFT kan ha en positiv effekt mot stress. Inte mot barnlöshet, mot stress i sig.
  EFT-terapeuten skriver att par som gått i behandling hos henne har blivit gravida, men utan en jämförbar kontrollgrupp betyder det ingenting. De kunde ha blivit gravida ändå. Att personer gillar behandlingen är naturligtvis bra, men är ingen garanti för att den fungerar. (Lite tillspetsat: Jag gillar att äta choklad, men jag blir inte gravid av det).

  Sökning på PubMed (samlingsportalen för medicinska forskningsartiklar) ger 4 träffar för EFT, medan IVF som jämförelse ger 16700 träffar. Ingen av EFT-artiklarna verkar beröra infertilitet.

  Sammantaget gör detta att jag tycker att det är rättvist att bedöma hennes workshop som kontroversiell.

  Att vilja ge information så att alla kan bilda sig en egen uppfattning är lovvärt, men det kan slå fel. Alla *kan* inte bilda sig en egen uppfattning lätt, för det kräver erfarenhet av att bedöma vetenskapligheten i olika utsagor och källors trovärdighet. Att som patientförening ge tips om kontroversiella metoder, utan att ens nämna att de är kontroversiella, är faktiskt inte till hjälp.

  Det jag vände mig emot i originalinlägget var den okritiska hållningen. En hänvisning till "studier i USA" (vilka?) och så tips om en dyr behandling.

  Vi ofrivilligt barnlösa är beredda att prova allt. Jag har sett så mycket bra saker som Barnlängtan har gjort. Därför är det viktigt med kritisk granskning av de tips som ges. Just för att vi gärna griper efter varje halmstrå. Det här verkade vara ett ytterst svagt halmstrå. Jag vill inte låta det stå oemotsagt.

  Jag önskar alla ofrivilligt barnlösa de allra bästa behandlingar som överhuvud taget finns. Men tyvärr verkar EFT inte vara en av dem och jag tyckte att det behövde sägas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack igen för din åsikt. Jag tycker det är väldigt bra att du är källkritisk och sedan måste det stå för dig att du inte gillar kontroversiella behandlingsmetoder. Vi tar emot det du säger och kommer absolut att se dina synpunkter som viktiga i det vi publicerar. Jag kan själv inte säga något om EFT som behandlingsmetod då jag inte testat det själv men OM jag hade testat allt som gick så skulle jag vilja läsa om behandlingar som är lite utanför ramarna men det är som du säger viktigt att granska informationen kritiskt.
   //Camilla

   Radera
 2. Hej Ebba,

  Såg ditt inlägg om Rebecka och EFT. Har själv gått till Rebecka och ville därför ge min sida av saken.

  Jag förstår din skepsis. Min var också stor - knacka på kroppen och må bättre? Det lät liksom alldeles för enkelt och osannolikt! Men efter fem långa år av olika fertilitetsbehandlingar, terapier och alla möjliga komplement så var detta ändå något jag ville prova. Det kunde ju i alla fall inte skada - ungefär så tänkte jag.

  Vi körde EFT ett par månader innan min femte IVF-behandling; under hela behandlingen; och ett tag efter. För första gången fick jag hjälp att hantera allt det gamla skräp jag gått och burit på: massor med negativa tankar om mig själv och inte minst om min förmåga att bli gravid. (Jag var innerst inne helt säker på att det aldrig skulle lyckas). Och för första gången kunde jag genomgå en IVF-behandling och faktiskt må bra! Detta hade aldrig hänt tidigare - jag hade varit så spänd, ett riktigt kontrollfreak och sett allt i svart. Nu kände jag mig lätt till sinnes och kunde på riktigt ta en dag i taget utan att springa iväg med massa orosmoln.

  Bara det här hade för mig varit ett fantastiskt resultat, värt allt. Att jag dessutom blev gravid (jag födde min son förra våren) gjorde mig frälst. Nej, bara EFT hade nog inte grejat det. Men i mitt fall hade nog inte bara IVF heller lett till en graviditet. För mig är det glasklart att välmåendet under den senaste IVF-rundan hade en mycket positiv inverkan. Det var skönt att få hjälp att se saker annorlunda och hantera stressen över hela barn- och livssitsen. Jag hade gått till både terapeut och coach innan, men det kändes som "bara ord" och för mig hade det ingen riktig effekt.

  Tror du feltolkar Rebeckas hemsida om du tror att hon är en av alla dessa människor som ger rådet att "bara slappna av". Om man tror att stress påverkar eller ej får stå för varje person. Men hela grejen med EFT är att man ska må bättre - med hjälp av EFT, inte på egen hand! Att magiskt bara börja slappna av tror jag att varje människa som varit i barnlöshetens helvete vet är omöjligt.

  Jag vet hur jobbigt det är att se nya möjliga behandlingar poppa upp här och där: varje behandling kostar - inte bara pengar, utan även energi. Ska man våga försöka med risken att bli så fruktansvärt besviken igen? Det är ju i slutändan upp till var och en. Tycker också att varje person får utvärdera de fakta som presenteras kring olika terapier, behandlingar och vad det nu kan vara. Vissa tror på vissa saker; andra känner sig mer bekväma med annat.

  Med det vill jag säga: jag fattar din reaktion, men för mig var EFT:n med Rebecka värd varenda minut och krona. Därför är jag glad att Barnlängtan valt att presentera hennes sajt här, så att den som letar efter andra alternativ än de vanligaste kan ta del av det här.

  Hälsningar,

  Sanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du valt att dela med dig av dina erfarenheter om EFT.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.