torsdag 5 december 2013

ReproHigh

Artikel av Petra Hultman för Svt Sydnytt:

Det dansk-svenska samarbetet ReproHigh vinner Oresund Award.
Danska och svenska universitet och sjukhus gör gemensam sak för att hjälpa ofrivilligt barnlösa i samarbetet som går under namnet ReproHigh.
Och på måndagen den 11/11 blev det klart att ReproHigh får det nyistiftade priset Oresund Award. Prissumman är 1,6 miljoner danska kronor.
Priset delas ut av Region Hovedstaden och Region Skåne till "banbrytande samarbete kring forskning och behandling inom sjukvårdsområdet till glädje för invånarna på bägge sidor av sundet".
ReproHigh har behandlat både män och kvinnor med kirurgi och medicin, och forskat i de bakomliggande orsakerna till barnlöshet, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.
 - Öresundsregionens sjukhus och universitet besitter en stark kompetens inom fertilitetsområdet, men vi är starka på olika områden. Genom att arbeta tillsammans ökar vi möjligheten för att förverkliga både danska och svenska pars drömmar om att få barn. Tillsammans kan vi åstadkomma resultat som vi inte skulle kunna uppnå på egen hand, säger Vibeke Storm Rasmussen (S), regionsrådsordförande i Region Hovedstaden.
En jury bestående av nio personer har bedömt ansökningarna. I juryn sitter representanter från universitet och sjukhus från Danmark, Sverige och även utlandet.

FAKTA

I samarbetet ReproHigh ingår experter från Herlev Hospital, Rigshospitalet, Bispebjerg Hospital samt Københavns Universitet, Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet.
Med Oresund Award, som utdelas för första gången i år, följer 1,6 miljoner danska kronor som ska användas till att vidareutveckla ReproHigh, inom både forskning och behandling samt för att profilera samarbetet internationellt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.