lördag 30 mars 2013

Adoptera

Hej allihopa. Detta blir mitt första inlägg i Barnlängtanbloggen så jag ska börja med att presentera mig. Mitt namn är Camilla och jag är med i Barnlängtans valberedning. Jag har en egen personlig blogg som finns att läsa HÄR om ni är intresserade av min historia.
Jag tänkte att det här första inlägget ska få handla om människors syn på adoptioner.
Jag och min sambo har alltid varit öppna för adoption. När vi tog steget in i den ofrivilliga barnlösheten så enades vi om att adoption alltid kommer vara ett alternativ MEN först vill vi testa det vi kan för att uppnå en graviditet.
Ofrivillig barnlöshet har varit ganska hett den senaste tiden. Jag tycker att det är bra att man kan prata mer öppet om de problem som drabbar så många par världen över. Det som är lite sorgligt är att man gärna förminskar den här sjukdomen. Man tycker att det är ett lyxproblem, det är ingen mänsklig rättighet att få barn och det är egoistiskt att kämpa så hårt för att nå målet
För det första så är det inte ett lyxproblem. Det ligger i vår natur att föröka oss. Det är en längtan som nästan sliter hjärtat mitt itu och man blir varje dag påmind om det man inte har och hur många gånger får man inte höra att man borde vara tacksam för det man har istället för att bara fokusera på den längtan man har efter barn. Självklart är man tacksam över det man har men när det är något som saknas så kan man inte bara blunda och låtsas som ingenting. Som så många sagt tidigare så är det ingen mänsklig rättighet att få barn men alla ska ha rätt till vård och ofrivillig barnlöshet är en sjukdom, vi ska alla kunna söka den vård vi behöver utan att någon ska döma oss och neka oss hjälp.
Det har varit en del artiklar den senaste tiden. Det har handlat om ändrade villkor för IVF, ändrade åldergränser i andra länder och nu senast har den handlat om surrogatmödrar. I alla diskussioner som uppkommer så finns det alltid människor som kläcker ur sig att "det är ju bara att adoptera" "det finns så många barn som behöver en familj" "vi måste ta hand om de barn som finns" osv. Ni känner nog igen detta.
Det jag vill komma fram till är att adoption kan vara ett alternativ för många men har vi inte själva rätt att bestämma när det är dags att ta det stora steget att adoptera ett barn. Vissa kanske har adoption som sitt första alternativ, andra vill kanske testa IVF, äggdonation, embryodonation, spermiedonation, ja allt man kan innan man är redo att ta sig vidare. Är det egoistiskt? Kanske att det är det men att skaffa ett barn är väl alltid egoistiskt?
Jag tycker att man nästan ser det som att vi som inte kan få barn naturligt ska ha en slags skyldighet att adoptera.
Adoption förminskas också ned och man ser det som en "lätt lösning". Jag har inte varit där och kanske aldrig kommer hamna där men jag tror att det är en lång ganska smärtsam process som kostar mycket tid och pengar och jag tror även att det innebär en mängd olika känslor.
Hur ser ni på adoptioner, är det ett alternativ för er?
Kanske är det någon här som är är mitt i en adoptionsprocess som kan berätta lite om hur det känns?
Det skulle även vara otroligt intressant att höra från någon som inte själv är ofrivilligt barnlös hur den ser på adoption och andra behandlingar.
Kommentera och diskutera gärna.
Sedan så vill jag önska er alla en Glad Påsk!
//Camilla

7 kommentarer:

 1. Hej Camilla!
  Tack för ett läsvärt inlägg. Du sätter fingret på det stora dilemmat, det att barnlösas kämpande ses som mer egoistiskt än de som får barn lätt och ledigt. Du har rätt, det är ju ingen skillnad egentligen.

  Det blir dessutom lite av dubbelbestraffning. Å ena sidan ska vi vara nöjda som vi har det, å andra sidan skriker samhället ut att familj och barn är det normala, det som alla bör sträva efter. Klart man längtar då.

  Med önskan om en riktigt skön påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linda!
   Kul att du gillade inlägget.
   Visst är det som du säger. Det normala är ju barn och familj men många verkar ta det för givet och tycker att om det inte fungerar att bli med barn så ska man bara acceptera det. Det är lite synd med tanke på att de som har barn verkligen borde veta vilken glädje det ger. Vill man inte att andra ska få känna en sån glädje?
   Att vara ofrivilligt barnlös är något som man inte ens önskar sin värsta fiende men nog önskar man att andra kunde försöka sätta sig in i situationen innan de ska kommentera.
   Ha det gött!
   //Camilla

   Radera
 2. Hej Camilla!
  vi känner som du att adoption alltid kommer vara ett alternativ, men att vi först provar med de som landstinget erbjuder. Vi är ofrivilligt barnlösa och väntar i kön till spermiedonation, (under tiden provar vi lyckan i Danmark).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan!
   Vad skönt att ni verkar ha hittat er egen väg i barnlöshetens karusell. Hoppas att ni har turen på er sida i Danmark!
   //Camilla

   Radera
 3. Hej Camilla! Bra skrivet. Jag är inte barnlös har två fina barn här hemma. Men jag känner ändå med alla som inte kan få egna barn uppleva en graviditet och det fina med det hela. Skulle jag bara barnlös så skulle jag med kämpat för att få uppleva en graviditet. Och sista "utvägen" hade blivit en adoption. och även och jag har barn känner jag att jag gärna vill adoptera då det betyder mkt för mig. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jennifer och tack!
   Vilken härlig och ödmjuk inställning du har för barnlösheten. Man kan ju tycka att det är just ni som fått uppleva glädjen med att få barn som verkligen kan förstå vad det är vi längtar efter.
   Vad härligt att du känner att du även skulle vilja ha ett eget barn via adoption. Stort lycka till i framtiden.
   //Camilla

   Radera
 4. Hej!
  Sitter just nu och surfar runt i min ensamhet och lessenhet. Fick precis beskedet av vår Familjerättskontakt att min man är för gammal för adoption. Han är 43 nu och det godkänner de inte eftersom han kommer vara 44 när ett ev medgivande är beviljat. Jag är 41 och tiden rinner ifrån oss. Visst har vi vetat och fasat inför detta besked, visst förstår vi att för barnets skull ska man inte vara för gammal men när man tillslut får det sista hoppet omkullkastat inser jag att min syn på min/vår barnlöshet (jag har brottats med detta i ca 10 år, började med IVFer med min förra sambo)innebar mer sorg än vad jag trott.
  Träffar inte min man förrän ikväll. Måste hålla detta för mig själv hela dagen. Känns tufft just nu men vet att vi kommer resa oss igen. Livet är inte bara barn, livet är så mycket annat brukar jag säga. Nu måste jag lära mig leva som jag själv lär... Hur gör man det? // Josefin

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.